Ministerul de Externe de la Kremlin a anunţat vineri seara că este treaba comisiei ruso-române de istorici să caute tezaurul României, care a fost trimis în urmă cu o sută de ani în Rusia pentru a fi salvat de trupele inamice din Germania, Austro-Ungaria şi Bulgaria. Declaraţia vine după ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a amintit miercuri că nu s-a întors încă aurul trimis pentru ”păstrare, nu confiscare” în Rusia, la aniversarea a 100 de ani de la plecarea primului vagon spre Sankt Petersburg, transmite TASS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timpul primului război mondial, autorităţile de la Iaşi au decis să trimită pentru păstrare rezerva de aur a Băncii Naţionale, dar şi alte bijuterii, colecţii de artă, arhive şi obiecte de cult, care reprezentau tezaurul României, în Imperiul Rusiei. Cele două state au semnat în acel moment un tratat pentru a asigura întoarcerea tezaurului după război, însă asta nu s-a întâmplat în ultimul veac.

”Plecarea aurului nostru este atestată de documente autentice semnate de ambele părţi, guvernul român şi guvernul rus, dar nu s-a mai întors nici după o sută de ani”, a declarat miercuri Isărescu la Iaşi.

Potrivit BNR, tezaurul românesc este compus din 1,738 de cutii cu monede şi lingouri de aur, precum şi mai multe lădiţe cu bijuteriile reginei Maria, care aveau în acel moment o valoare estimată la 7.000.000 de lei în aur.

Alte 188 de cutii au fost trimise în 1917 înspre Rusia.

În anii 1935-1956 s-au întors o parte din valorile trimise în Rusia, însă nicio restituire a aurului nu s-a făcut de către autorităţile de la Moscova spre România.

”Comisia s-a reunit în repetate rânduri... Ultima asemenea întâlnire a a avut loc în staţiunea română de la Sinaria. Partenerii au căzut de acord să-şi intensifice munca, inclusiv prin crearea unui grup comun de experţi pentru a studia documentele recuperate din arhive”, se arată în declaraţia ministerului de Externe de la Moscova.

Rezultatele acestei activităţi vor fi sumarizate în cadrul următoarei întâlniri, care este programată să aibă loc în a doua jumătate a anului viitor la Moscova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.