Ministrul german de Interne Thomas de Maziere a declarat, sâmbătă, că "nu există niciun indiciu referitor la vreo legătură cu terorismul internaţional" în atacul de la Munchen, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De Maiziere a declarat pentru presă că s-a întâlnit cu toţi oficialii de rang înalt în domeniul securităţii.

Autorul atacului de la Munchen - un tânăr în vârstă de 18 ani, cu dublă cetăţenie germană şi iraniană, care a ucis la un mall din oraşul bavarez nouă persoane şi apoi s-a sinucis - nu are cazier judiciar.

Serviciile de informaţii nu aveau informaţii despre el, a adăugat ministrul.

Părinţii atacatorului au venit în Germania la sfârşitul anilor '90 şi au cerut azil, a precizat de Maziere.

Poliţia germană a percheziţionat, sâmbătă dimineaţă, un apartament din  cartierul Maxvorstadt din Munchen, unde tânărul ar fi locuit împreună cu părinţii săi, potrivit ziarului Bild.

Şeful poliţiei din Munchen, Hubertus Andrae, a anunţat că "nu au fost găsite probe" cu privire la o legătură cu Statul Islamic în casa şi în camera presupusului autor al atacului, relatează The Associated Press.

Potrivit acestuia, citat de The Associated Press, atacul şi atacatorul nu au "absolut" nicio legătură cu problema refugiaţilor, iar tânărul - care a ucis nouă persoane şi a rănit alte 27, după care s-a sinucis - s-a născut în Munchen.

Andrae a spus, de asemenea, că nu s-au găsit indicii care să arate că altcineva în afară de atacator a fost implicat în drama de vineri seara.

Ali Sonboly este numele adolescentului cu dublă cetăţenie, germană şi iranană, care a ucis nouă persoane vineri seara, la un mall şi un restaurant McDonald's din Munchen, înainte să se sinucidă, scrie presa germană, relatează The Telegraph.

Anchetatorul Robert Heimberger a spus, la rândul său, că se pare că atacatorul a piratat un cont de Facebook şi a trimis un mesaj, de pe contul unei tinere, în care îndeamna persoane să vină la mall, vineri, la ora locală 16.00 (17.00, ora României). "Îţi voi da ceva, dacă vrei, dar nu prea scump", se arată în acest mesaj.

"Se pare că (mesajul) a fost pregătit de către suspect, iar apoi expediat", a adăugat Heimberger.

Tânăra a raportat că i-a fost piratat contul imediat.

Anchetatorul Robert Hemberger a mai declarat că atacatorul era înarmat cu un pistol de tip Glock de calibrul nouă milimetri şi avea asupra sa 300 de gloanţe.

La rândul său, procurorul Thomas Steinkraus-Koch a spus că anchetatorii au găsit probe potrivit cărora tânărul suferea de probleme psihice şi primise un tratament, însă detaliile nu au fost confirmate încă. 

De asemenea, tânărul era obsedat de atacuri armate în masă, conform anchetatorilor. Potrivit BBC, anchetatorii au găsit în camera tânărului tăieturi din ziare despre atacuri armate, inclusiv un articol intitulat "De ce ucid studenţii?".

Bilanţul atacului comis vineri seară la mall-ul Olympia din Munchen indică nouă morţi şi 27 de răniţi, printre aceştia numărându-se şi copii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.