Mii de oameni au ieşit în stradă luni în Marea Britanie pentru a-i cere preşedintelui american Donald Trump să anuleze ordinul ce le interzice cetăţenilor din şapte ţări musulmane să călătorească în Statele Unite, relatează BBC News şi ITV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Londra, mii de persoane s-au strâns în faţa sediului Guvernului, de pe Downing Street, la apelul scriitorului şi jurnalistului Owen Jones, după ce premierul a anunţat că nu va anula invitaţia pentru o vizită de stat adresată lui Trump.

Peste 25.000 de oameni au anunţat pe Facebook că iau parte la protestul din capitala Regatului Unit.

Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat oficialii laburişti Ed Milliband şi  Shami Chakrabarti şi cântăreaţa Lily Allen.

Charlotte Winstone, în vârstă de 22 de ani, regizor de teatru, a explicat că protestează pentru nu îi vine să creadă că aşa ceva se poate întâmpla în 2016. „Oameni care au primit legal dreptul de a fi în SUA, oameni (...) cu vize, sunt ţinuţi împotriva voinţei lor, totul din cauza urii unui bărbat”, a spus ea.

“Cu toţii am auzit la lecţiile de istorie despre persecutarea evreilor în Germania nazistă, considerând că, dacă s-ar întâmpla acum, am putea să o oprim. Aceasta este ocazia noastră să ne asigurăm că nu se va întâmpla din nou aşa ceva”, a adăugat ea.

Manifestaţii au loc şi la Manchester, unde s-au strâns circa 3.000 de oameni, dar şi la  Glasgow, Cardiff, Newcastle, Oxford şi în alte circa 30 de oraşe şi orăşele.

La Oxford, Larry Sanders – fratele senatorului american Bernie Sanders – se numără printre cei care au ieşit în stradă. „Ca un american mândru, vreau să fiu parte a acestei mişcări împotriva rasismului lui Trump. Putem schimba lucrurile, dacă lucrăm împreună”, a declarat el.

Între timp, peste 1,4 milioane de oameni au semnat o petiţie în care au cerut anularea vizitei de stat a preşedintelui Donald Trump, deşi Theresa May a anunţat că aceasta nu este o opţiune.

Surse citate de Sunday Times au afirmat că Trump, care ar urma să viziteze Regatul Unit la invitaţia reginei, a refuzat să discute cu prinţul Charles, pentru că nu este de acord cu acesta în legătură cu încălzirea climatică, ceea ce ar fi generat tensiuni între Washington şi Londra. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.