Australia a sărbătorit primul Revelion fără restricţii după doi ani de pandemie COVID, în timp ce lumea a început să-şi ia rămas bun de la un an marcat pentru mulţi de războiul din Ucraina, de tensiunile economice şi de efectele încălzirii globale, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sydney, unul dintre primele oraşe mari din lume care a întâmpinat Anul Nou, a făcut-o cu un foc de artificii tipic, orbitor, care a prezentat pentru prima dată o cascadă curcubeu de pe celebrul Harbour Bridge.

"În acest Ajun de Anul Nou, Sydney se întoarce, dăm startul festivităţilor din întreaga lume şi aducem Anul Nou cu un bum", a declarat Clover Moore, lordul primar al oraşului.

Lockdown-ul de la sfârşitul anului 2020 şi o creştere a numărului de cazuri Omicron la sfârşitul anului 2021 au dus la restricţii şi la reducerea amplorii festivităţilor cu care Australia obişnuise lumea înainte de pandemie. Anul acesta, estricţiile privind sărbătorile au fost ridicate, după ce Australia, la fel ca multe alte ţări din întreaga lume, şi-a redeschis graniţele şi a eliminat regulile de distanţare socială.

Spectacolul din Sydney a însemnat mii de artificii lansate de pe cele patru pânze ale Operei din Sydney şi de pe podul Harbour.

CUM AU SĂRBĂTORIT CHINEZII

În China, restricţiile riguroase privind COVID au fost ridicate abia în această lună, după ce, de teama protestelor, guvernul a revenit asupra politicii sale "zero-COVID", o schimbare care a dus la creşterea infecţiilor, iar unele persoane pur şi simplu nu au avut chef să sărbătorească.

"Acest virus ar trebui să plece şi să moară, nu pot să cred că anul acesta nu pot găsi nici măcar un prieten sănătos care să iasă cu mine şi să sărbătorim trecerea în noul an", a scris pe social media un utilizator localizat în estul provinciei Shandong.

Alţii şi-au exprimat speranţa că Anul Nou va anunţa revenirea Chinei la viaţa de dinaintea pandemiei.

"Am trăit şi am lucrat în cadrul COVID pe parcursul anului 2022... Sper ca în 2023 să fie momentul în care totul să revină la ceea ce era înainte de 2020", a declarat un utilizator localizat în provincia vecină Jiangsu.

În oraşul chinez Wuhan, unde a început pandemia în urmă cu trei ani, zeci de mii de persoane s-au adunat pentru a sărbători pe fondul unei prezenţe intense de securitate. Au fost ridicate baraje şi sute de poliţişti şi alţi lucrători de securitate au stat de pază în noaptea primei adunări spontane de amploare din oraş de la protestele naţionale de la sfârşitul lunii noiembrie. Agenţii au îndepărtat oamenii din cel puţin un punct popular de adunare şi au folosit difuzoare în diferite locuri, transmiţând în buclă un scurt mesaj care îi sfătuia pe oameni să nu se adune. "În interesul sănătăţii şi al siguranţei dumneavoastră, nu vă adunaţi şi nu vă opriţi", îndemna vocea din difuzor.  Mulţimea mare de petrecăreţi nu părea însă să o ia în seamă.

În Shanghai, mulţi s-au înghesuit pe vestita faleză Bund de pe malul fluviului din oraş. Unii au venit în metropola chineză din alte părţi ale Chinei.

CEREMONII ANULATE ÎN MALAEZIA

Guvernul din Malaezia a anulat numărătoarea inversă de Anul Nou şi evenimentul de focuri de artificii de la Dataran Merdeka din Kuala Lumpur, după ce inundaţiile din întreaga naţiune au strămutat zeci de mii de oameni, iar o alunecare de teren a ucis 31 de persoane luna aceasta.

Celebrele Turnuri Gemene Petronas din ţară au anunţat că îşi vor reduce marcarea fastuoasă a noului an şi nu vor fi spectacole sau focuri de artificii.

PLOAIE DE RACHETE ŞI VICTIME ÎN UCRAINA 

Europa îşi ia rămas bun de la un an în care a izbucnit un război major, după invazia rusă în Ucraina, în februarie, şi încheie 2022 fără speranţa ca acestui conflict să i se întrevadă măcar un final.

Stingerile de la ora 19.00 până la miezul nopţii au rămas în vigoare în toată Ucraina, făcând imposibilă celebrarea începutului anului 2023 în spaţiile publice. Mai mulţi guvernatori regionali au postat mesaje pe reţelele de socializare prin care îi avertizează pe locuitori să nu încalce restricţiile în noaptea de Anul Nou, iar unii chiar au avertizat că prezenţa poliţiei pe străzile oraşelor va fi sporită în timpul nopţii.

Rusia a efectuat sâmbătă, în ajunul Anului Nou, a doua rundă majoră de atacuri cu rachete asupra Ucrainei în decurs de trei zile, fiind raportate explozii şi victime în întreaga ţară.

"Ţara teroristă a lansat mai multe valuri de rachete. Ei ne urează un An Nou fericit. Dar noi vom persevera", a scris pe Telegram guvernatorul regiunii Kiev, Oleksi Kuleba.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avut în discursul său anual de Anul Nou un mesaj belicos, menit să mobilizeze poporul rus în sprijinul trupelor sale care luptă în Ucraina.

CITEȘTE ȘI Putin promite să nu cedeze niciodată în faţa Occidentului, în cel mai lung mesaj de Anul Nou transmis de când este preşedinte

FĂRĂ ARTIFICII ÎN CROAŢIA, DE DRAGUL ANIMALELOR

În Croaţia, ţara care de la 1 ianuarie se alătură zonei euro, zeci de oraşe, inclusiv capitala Zagreb, au anulat focurile de artificii de Anul Nou, după ce iubitorii de animale de companie au avertizat cu privire la efectele dăunătoare ale zgomotului şi gazelor asupra animalelor şi oamenilor, cerând sărbători mai atente la mediu. Oraşul Rovinj, de pe malul Adriaticii, plănuia să înlocuiască focurile de artificii cu spectacole de lasere, iar Zagrebul a pus la bătaie confetti, efecte vizuale şi muzică. Oraşul portuar Rijeka intenţiona să redirecţioneze fondurile alocate pentru focuri de artificii către asociaţii de îngrijire a animalelor, au declarat autorităţile.

Parisul urma să organizeze primul său foc de artificii de Anul Nou după 2019, după ce revelioanele din 2020 şi 2021 au fost anulate din cauza COVID. Un spectacol de focuri de artificii de 10 minute ar urma să înceapă la miezul nopţii (1.00, ora României), iar 500.000 de persoane ar urma să se adune pe celebrul bulevard Champs-Elysees pentru a-l urmări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.