Hillary Clinton, în vârstă de 68 de ani, a fost desemnată marţi, la Philadelphia, candidata democraţilor la Casa Albă, o premieră pentru o femeie în istoria politică americană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o atmosferă de unitate regăsită după o primă zi haotică a convenţiei, fosta Prima Doamnă şi fosta şefă a diplomaţiei americane a obţinut învestitura partidului său, în urma unei încercări soldate cu un eşec în urmă cu opt ani împotriva lui Barack Obama.

"Este istoric", a declarat foarte emoţionată senatoarea Tammy Baldwin din Wisconsin, prima femeie care şi-a recunoscut orientarea homosexuală şi a fost aleasă în Senat. "Încă nu am conştientizat pe deplin evenimentul", a declarat ea pentru AFP.

"Hillary" va accepta oficial nominalizarea joi seara, la închiderea Concenţiei Democrate, după care va pleca în campanie, de a doua zi, împreună cu partenerul ei de cursă Tim Kaine, cu speranţa că îl va învinge pe 8 noiembrie pe republicanul Donald Trump.

Într-o atmosferă mult mai consensuală decât cu o zi înainte, când un număr de delagaţi ai lui Bernie Sanders şi-au manifestat nemulţumirea, ea a obţinut susţinerea majorităţii delegaţilor cu mai mult decât cele 2.382 de voturi necesare.

Statul South Dakota este cel care i-a oferit, în mod simbolic, voturile cruciale, în momentul-cheie.

"SPIRIT DE UNITATE"

Întrerupând la puţin timp după ce abia începuse numărarea voturilor stat cu stat, între el şi Hillary Clinton, senatorul Sanders a apărut în sală, în mijlocul delegaţilor din statul său, Vermont. El a cerut să se pună capăt procedurii de vot, provocând ovaţii în sală.

"Cer ca această Convenţie să suspende procedura, ca numărătoarea voturilor să fie înregistrată şi ca Hillary Clinton să fie desemnată candidata democrată pentru preşedinţia Statelor Unite", a spus Sanders.

Această cerere, făcută "într-un spirit de unitate", a fost acceptată imediat de către delegaţi, care s-au ridicat în picioare, unii dansând de bucurie sau agitând panouri cu litera "H", logoul campaniei candidatei.

Alţi delegaţi, copleşiţi de emoţie, au rămas în picioare, cu ochii pe ecranul uriaş, pentru a savura momentul.

O mână de delagaţi ai lui Bernie Sanders şi-au manifestat până la capăt dezacordul, însă au fost complet acoperiţi de vuietul care a urmat al votului prin aclamare.

"Ceea ce trebuie să facem, cu riscul de a o regreta altfel pentru totdeauna, este să-l batem pe Donald Trump şi să o alegem pe Hillary Clinton", a declarat marţi dimineaţa Bernie Sanders, încercând să unească familia democrată după o campanie uneori amară.

"Hillary Clinton va fi o preşedintă excepţională, iar eu sunt mândru să mă aflu alături de ea în această seară", declara el cu o zi înainte.

BILL CLINTON ÎN LUMINA REFLECTOARELOR

Seara de marţi a fost emoţionantă pentru mulţi dintre cei care au luat parte de "revoluţia politică" promisă de neobositul septuagenar.

"Nu mă puteam opri din plâns. Am avut sentimentul că o aventură istorică tocmai se încheia şi că nu o voi mai retrăi, poate, niciodată", a declarat pentru AFP Donna Smith, directoarea executivă a mişcării Progressive Democrats of America.

Bill Clinton, puţin apreciat în cadrul aripii de stânga a partidului, urma să caute marţi seara tonul just.

Un politician fin, un talentat orator, chiar dacă şi-a mai pierdut din legendara charismă în ultimii ani, fostul locatar al Casei Albe (1993-2001) are ocazia să strălucească din nou în lumina reflectoarelor.

Potrivit unui reprezentant al campaniei, el urmează să insiste asupra luptelor succesive ale soţiei sale, fostă senatoare, fost secretar de Stat, o personalitate a "schimbării".

În urmă cu patru ani, la precedenta Convenţie Democrată, i-a oferit un impuls preţios lui Barack Obama, care candida pentru al doilea mandat, electrizând mulţimea.

Obama i-a salutat performaţa şi tonul pedagogic, subliniind după aceea că i-ar fi plăcut să poată să creeze pentru fostul preşedinte un post de "ministru care explică lucrurile".

De la finalul Convenţiei Republicane, joi, la Cleveland, strategia democraţilor constă în a promova o Americă purtătoare de speranţă şi care avansează, pentru a marca mai bine contrastul cu viziunea sumbră a clanului Trump.

"Nu lăsaţi pe nimeni să spună că această ţară nu este formidabilă, că cineva trebuie să-i redea măreţia", a lansat Michelle Obama de la tribună.

Prima Doamnă a oferit luni seara o adevărată lecţie politică, într-un discurs care a ridicat sala în picioare şi a devenit viral pe Internet,

Preşedintele Barack Obama, care a participat deja la o reuniune de campanie cu Hillary Clinton, la începutul lui iulie, urmează să vorbească miercuri seara la Philadelphia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.