Aproape 47 de milioane de francezi sunt chemaţi la urne duminică pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, ce îl vor desemna pe al optulea lider al Republicii a V-a, relatează Le Monde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CUM SE DESFĂŞOARĂ ALEGERILE ?

Şeful statului francez este ales prin vot universal direct, într-un scrutin uninominal în două tururi. Câştigătorul este ales pentru un mandat de cinci ani şi are dreptul la maxim două.

Candidaţii clasaţi pe primele două locuri la primul tur de scrutin – Emmanuel Macron (candidatul En Marche!, care a primit 24,1% din voturi la primul tur de scrutin) şi Marine Le Pen (candidata Frontului Naţional, care a obţinut 21,3% din sufragii) – au intrat în al doilea tur de scrutin, la finalul căruia este ales cel care obţine majoritatea voturilor exprimate.

CINE POATE VOTA ?

Pentru a vota, o persoană trebuie să aibă cetăţenie franceză, să aibă peste 18 ani, să se bucure de drepturile civile şi politice şi să fie înscrisă pe listele electorale. Pentru alegerile prezidenţiale de anul acesta, este vorba de aproape 47 de milioane de francezi : 45,678 milioane din Franţa şi aprozimativ 1,3 milioane din străinătate.

CÂND ŞI UNDE SE VOTEAZĂ ?

Alegătorii pot merge la una dintre cele 69.245 de secţii de vot deschise în Hexagon, în colonii şi în străinătate.

Pe teritoriul ţării, 66.546 de secţii de vot se vor deschide la ora locală 8 ( 9 ora României) şi se vor închide la ora locală 19 (20 ora României) – cu o oră mai târziu decât la prezidenţialele precedente, pentru a evita riscul divulgării rezultatelor.

În unele oraşe mari, secţiile vor rămâne deschise până la ora 20 (21 ora României).

În unele colonii, votul începe sâmbătă. Este vorba despre Guadalupe, Guyana Franceză, Martinica, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, Saint-Pierre-et-Miquelon şi în Polinezia franceză. În reunion, Mayotte şi în Noua Caledonie, votul se va derula simultan cu cel din Franţa.

În ambasadele şi consultatele de pe continentul american, inclusiv în Hawaii, scrutinul va avea loc sâmbătă.

MĂSURI DE SECURITATE

Peste 50.000 de poliţişti, jandarmi şi militari vor fi desfăşuraţi pentru a asigura securitatea în ziua scrutinului, dintre care 12.000 în aglomeraţia pariziană.

CÂND VOR FI PUBLICATE REZULTATELE ?

Niciun rezultat (parţial sau definitiv), ci excepţia celor privind rata de participare, nu va putea fi comunicat înainte de închiderea ultimelor secţii de vot din Hexagon, adică ora 20 (21 ora României).

Rezultatele oficiale definitive ale celui de-al doilea tur de scrutin vor fi publicate de Consiliul Constituţional cel mai târziu miercuri, la ora locală 20 (21 ora României).

Candidatul declarat învingător va fi învestit în funcţia de preşedinte cel mai târziu pe 14 mai, când expiră mandatul lui Francois Hollande.

PREŞEDINŢI PRECEDENŢI

Preşedinţii precedenţi aleşi de la instaurarea celei de-a V-a Republici, în 1958, sunt:

2012-2017 : François Hollande (socialist)

2007-2012: Nicolas Sarkozy (dreapta)

1995-2007: Jacques Chirac (dreapta), care a avut un mandate de şapte ani şi unul de cinci

1981-1995: François Mitterrand (socialist), care a avut două mandate de şapte ani

1974-1981: Valéry Giscard d'Estaing (centru-dreapta), care a avut un mandat de şapte ani

1969-1974: Georges Pompidou (dreapta), decedat cu doi ani înainte să i se încheie mandatul

1959-1969: Charles de Gaulle (dreapta), ales de un Colegiu Electoral pentru un mandate de şapte ani, apoi reales prin sufragiu universal direct în 1965. El a demisionat după criza din mai 1968 şi după ce a pierdut un referendum, în anul următor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.