Donald Trump şi Hillary Clinton au obţinut marţi, de Super Tuesday, victorii în principalele state şi au făcut încă un pas pentru obţinerea învestiturii partidelor lor pentru alegerile prezidenţiale din această toamnă, relatează Reuters, care precizează că ambii favoriţi au câştigat în câte şapte state.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit estimărilor făcute de principalele posturi americane de televiziune, pe baza sondajelor la ieşirea de la urne, Clinton a câştigat scrutinele în Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Texas şi Virginia.

Clinton a sărbătorit victoria la Miami, după ce şi-a mutat campania în Florida, pentru primarele de la 15 martie. “Miza acestor alegeri nu a fost niciodată atât de mare, iar retorica pe care o auzim în tabăra cealaltă (republicană – n.r.) nu a fost niciodată atât de josnică”, a spus ea, în aplauzele mulţimii.

Rivalul său, Bernie Sanders, a câştigat în statul său natal, Vermont, dar şi în Oklahoma, Colorado şi Minnestota.  A pierdut, însă, în faţa lui Clinton în Massachusetts, un alt stat pe care spera să îl câştige. El le-a dat asigurări susţinătorilor săi că se va lupta în continuare în cele 35 de state care nu au votat încă.

Candidatul la învestitura republicană, Donald Trump, a obţinut victoria în Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Vermont şi Virginia.

Donald Trump, criticat pentru că divizează partidul, a insistat în discursul său pe ideea de unitate şi a dat asigurări că va pune capăt luptelor interne, după ce va obţine învestitura. “După ce terminăm cu asta (cursa pentru învestitura republicană – n.r.), voi ataca o singură persoană – pe Hillary Clinton”, a spus el în Florida.

Mai mult, omul de afaceri susţine că a extins baza electorală a Partidului Republican – o referire la rata mare de participare la primare şi caucusuri de până acum.

Principalul său rival, Ted Cruz,  a câştigat alegerile în statul său de origine, Texas, dar şi în cel învecinat, Oklahoma, precum şi caucasurile din Alaska. El susţine că acum are cele mai mare şanse de a-l opri pe controversatul om de afaceri şi i-a îndemnat pe restul candidaţilor din partidul său să se retragă din cursă şi să îl susţină pe el, împotriva lui Trump.

Pe de altă parte, senatorul de Florida Marco Rubio, favoritul elitelor republicane, a obţinut o singură victorie deocamdată, în Minnesota.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.