Circa 350 de oameni au reuşit să părăsească estul Alepului în noaptea de duminică spre luni, deşi evacuările au fost suspendate oficial, a anunţat un oficial din serviciile medicale, citat de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Cinci autobuze cu evacuaţi au ajuns din zonele asediate din estul Alepului”, a explicat Ahmad al-Dbis, care conduce o echipă de medici ce coordonarează evacuările spre Khan al-Assal, un teritoriu rebel de unde oamenii pot călători apoi spre alte zone ale provinciilor Alep şi Idlib.

La rândul său, un oicial ONU din Siria a declarat pentru Reuters că evacuarea estului Alepului a fost reluat în noaptea de duminică spre luni, după amânări ce au durat trei zile.

„Evacuările sunt în curs. Autobuze şi ambulanţe pleacă acum din estul Alepului”, a spus oficialul într-un mesaj transmis prin e-mail, adăugând că primul transport a plecat în jurul orei locale 23.

Oficialul nu are informaţii despre o eventuală operaţiune simultană de a evacua oamenii din două sate şiite din apropiere de Idlib, care sunt asediate de forţe rebele sunnite.

Reluarea evacuării insurgenţilor şi civililor înfometaţi şi care suferă de frig în ultima redută rebelă din Alep a fost suspendată timp de câteva ore duminică, în urma unui grav incident implicând persoane înarmate, relatează AFP.

În contextul în care evacuarea din Alep urma să aibă loc simultan cu cea din satele Foua şi Kafraya, situate la aproximativ 60 de kilometri vest de al doilea cel mai important oraş din Siria, aproximativ 20 de autobuze care se pregăteau să intre în aceste două sate au fost atacate şi incendiate de bărbaţi înarmaţi provenind din mişcarea jihadistă.

Unul dintre şoferi a fost ucis, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Aproximativ 40.000 de civili şi 1.500 până la 5.000 de combatanţi cu familiile lor s-ar mai afla în reduta rebelă, potrivit emisarului ONU pentru Siria Staffan de Mistura.

Până în prezent, aproximativ 8.500 de persoane, potrivit Observatorului, au fost evacuate din Alep, înainte de întreruperea operaţiunilor din cauza unor divergenţe cu privire la numărul de persoane de evacuat de la Foua şi Kafraya, asediate de rebeli, în provincia vecină Idleb (nord-vest).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.