Cel care a comandat atacurile de la 13 noiembrie 2015 a fost identificat şi nu este vorba despre Abdelhamid Abaaoud, potrivit directorului Direcţiei generale a serviciilor de securitate extrenă (DGSE) Bernard Bajolet, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Audierea directorului DGSE  în Comisia parlamentară de anchetă cu privire la lupta împotriva terorismului, pe 24 mai, a avut loc cu uşile închise. Însă audierea a fost prezentată public marţi, în acelaşi timp cu raportul Comisiei.

Într-un pasaj relevat de ziarele Le Parisien, Libération, directorul DGSE revine asupra rolului jucat de Abdelhamid Abaaoud - prezentat iniţial drept presupusul cel care a comandat atacurile, iar apoi drept presupusul şef operaţional al atacurilor.

"Este adevărat că Abaaoud era un coordonator, dar nu cel care a comandat atacurile", a declarat Bajolet. "Noi îl cunoaştem pe cel care le-a comandat, dar voi păstra discreţia asupra acestui punct", a adăugat el.

Abdelhamid Abaaoud a fost ucis pe 18 noiembrie într-un asalt al forţelor de securitate asupra unui apartament din Saint-Denis, la nord de Paris.

"Acum cunoaştem bine organigrama şi modul în care se organizează aşa-zisul Stat Islamic, care nu este un stat şi care este şi cu atât mai puţin islamic", a declarat Bernard Bajolet în timpul audierii.

"Am înregistrat progrese importante în legătură cu aceste subiecte, avem, aşadar, o idee despre identitatea comanditarului", a adăugat el.

Potrivit directorului DGSE, atacurile de la 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi la Paris şi Saint-Denis, reprezintă un "eşec al (serviciului francez al) informaţiilor externe".

Atacurile "au fost planificate în afara frontierelor noastre şi organizate în Belgia, adică în zona de competenţă a DGSE", a subliniat directorul spionajului francez.

"Ele reprezintă de asemenea, fără îndoială, un eşec pentru (serviciul francez al) informaţiilor interne, în măsura în care ele (atacurile) au avut loc pe teritoriul nostru, chiar dacă comandoul nu dispunea de baze în Franţa", a mai declarat Bernard Bajolet.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.