Măsurile luate de Guvernul de la Bucureşti, care au scos în stradă mii de oameni, legalizează unele tipuri de corupţie, afirmă cotidianului american USA Today, într-un articol intitulat „Ce este puţină corupţie în România?”. Publicaţia scrie că, pentru tinerii din România, lupta pe care o poartă în prezent este despre viitorul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mii de oameni au protestat miercuri la Bucureşti, după ce Guvernul a adoptat o serie de măsuri executive de ultim moment care subminează eforturile anticorupţie din ţară, scrie publicaţia. Măsura dezincriminează abuzul în serviciu, dacă prejudiciul financiar este mai mic de 48.000 de dolari, adică de două ori media venitului anual mediu din România, care este de 22.300 de dolari, potrivit CIA World Factbook, explică autorul materialului.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat că modificările sunt necesare pentru ca legea să fie în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale din ţară. Însă manifestanţii sunt furioşi pentru că ordinul ar putea slăbi eforturile de a elimina mita într-una dintre cele mai sărace ţări din Europa. Potrivit USA Today, „măsurile legalizează, practic, cazurile de corupţie care implică sume mici de bani”.

Cincisprezece mii de oameni, potrivit estimărilor, scandând „hoţii”, „şobolanii” şi strigându-le politicienilor „Nu veţi scăpa”, au cerut demisia Guvernului, în timp ce au înconjurat clădiri din capitala ţării, relatează cotidianul.

„Pentru tinerii din România, această luptă este despre viitorul lor”, atrage atenţie USA Today. „Unii spun că tinerii nu ştiu împotriva a ce protestează. Dar noi simţim că, atunci când are loc corupţia, este împotriva principiilor noastre şi o lovitură împotriva ţării în care am vrea să trăim”, a spus Dan Minel Stoica, un musician de 21 de ani din Bucureşti, citat de ziar.



„Este inacceptabil, este intolerabil”, a declarat Gheorghe Ion, în vârstă de 49 de ani, care a protestat în ger. Ion consideră că fenomenul corupţiei este moştenirea trecutului comunist al ţării. „Particip la proteste anticomunism din 1989 – este anormal ca, după 27 de ani, să fiu încă aici (...). Aceasta este drama generaţiei mele”, a adăugat el.

Manifestanţii sunt nemulţumiţi, în special, că zeci de politicieni români cunoscuţi, inclusiv liderul partidului de guvernare, Liviu Dragnea, vor beneficia de noua lege, explică USA Today. Dragnea, care a fost condamnat deja pentru fraudă electorală, a compărut marţi în instanţă pentru acuzaţii care includ abuzul în serviciu, cu un prejudiciu de 26.000 de dolari, scrie publicaţia americană.

Iordache a anunţat şi că un proiect de lege separat, de amnistie, va fi trimis Parlamentului. Acest lucru înseamnă că sute de politicieni condamnaţi de corupţie în ultimii ani, vor fi, probabil, eliberaţi, scrie USA Today.

Măsurile au fost criticate de preşedintele ţării, Klaus Iohannis, care are mai degrabă un rol simbolic, dar care a fost ales în 2014 pe baza unei platforme anticorupţie, mai scrie publicaţia.

Cotidianul citează şi DNA, „principala instituţie care se ocupă de corupţia la nivel înalt şi care este considerată un model de urmat pentru ţările est-europene care continuă să se confrunte cu această problemă”, potrivit căreia ordinul îi va submina activitatea şi va afecta sute de cazuri.

Autorul articolului aminteşte că România este pe locul 48 în Indexul Percepţiei Corupţiei realizat de Transparency International, deasupra Cubei, dar sub Iordania. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.