Bulgarii au început să voteze duminică în al doilea tur al scrutinului prezidenţial, care este văzut drept un adevărat vot de încredere pentru executivul lui Boiko Borisov. Însă, noul preşedinte are puţină autoritate, iar sondajele îl creditează drept câştigător pe socialistul Rumen Radev, transmite DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sondajele prevăd o victorie clară pentru fostul comandant de aviaţie Rumen Rudev, care a intrat în cursa prezidenţială drept independent, înainte de a obţine sprijinul Partidului Socialiştilor Bulgari.

În schimb, premierul conservator Boiko Borisov a promis că va demite actualul executiv dacă Ţeţka Ţaceva nu va câştiga alegerile prezidenţiale din partea GERB.

Borisov este din ce în ce mai nepopular în rândul alegătorilor bulgari, nemulţumiţi de condiţiile de viaţă în cea mai săracă naţiune din Uniunea Europeană.

Coaliţia de guvernare este extrem de fragilă şi are şanse mari să se prăbuşească înainte de alegerile parlamentare din 2018.

Teţka Ţaceva este văzută drept o preşedintă care va continua calea prooccidentală, în vreme ce Rumen Radev şi-a exprimat dorinţa de a apropia Bulgaria de Moscova.

Primul tur al scrutinului prezidenţial a fost câştigat de candidatul socialist, care a obţinut 26,45% din voturi, faţă de cele 21,38% din sufragiile adunate de Ţaceva.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.