Fostul preşedinte brazilian de extremă dreapta Jair Bolsonaro s-a întors joi în Brazilia, pentru prima oară după ce a fost înfrânt în alegerile prezidenţiale de către Luiz Inacio Lula da Silva. decis să joace un rol politic important, după un sejur de trei luni în Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bolsonaro este vizat de o serie lungă de anchete şi se expune unor urmăriri judiciare, unei eventuale ineligibilităţi şi unei eventuale încarcerări, complicând totodată situaţia politică a succesorului său de stânga Lula.

Fostul şef de stat (2019-2022) a sosit joi pe aeroportul internaţional Brasilia cu puţin înainte de ora locală 7.00 (11, ora României), cu un zbor comercial de la Orlando, în Florida.

Aproximativ 200 de simpatizanţi îl aşteptau cu steaguri ale Braziliei pe umeri şi cântând, în mijlocul unei neobişnuite desfăşurări a poliţiei, a constatat un jurnalist AFP.

Însă Bolsonaro a plecat de pe aeroport fără să le vorbească.

CNN Brasil a difuzat imagini cu o coloană de vehicule părăsind aeroportul.

”Aşteptam acest monment de mult timp”, a declarat AFP, pe aeroport, Eva Malgaço, o angajată a unui salon de înfrumuseţare. ”Are nevoie de un moment pentru el, departe. Ca patrioată, eu i-am aprobat plecarea”, a adăugat ea.

Bolsonaro a plecat din Brazilia la 30 decembrie - înainte să-şi încheie mandatul - şi a boicotat ceremonia de învestire a lui Lula, la 1 ianuarie.

”VOI PARTICIPA LA VIAŢA POLITCĂ A ŢĂRII MELE”

”Voi participa (la viaţa politică) a partidului meu, cu experienţa mea”, a declarat el miercuri seara la postul CNN Brasil, pe aeroportul din Orlando.

Bolsonaro, în vârstă de 68 de ani, înfrânt cu mai puţin de două milioane de voturi, o înfrângere care l-a lăsat mut şi deprimat, şi-a anunţat săptămâna trecută intenţia de a ”străbate ţara” şi ”de a face politică” în apărarea valorilor ultraconservatoare în Brazilia.

Această întoarce provoacă nervozitate la Brasilia, unde Poliţia Militară era pregătită să închidă rapid accesul pe Esplanada Celor Trei Puteri, în centtrul capitalei, dar şi pe aeroport, în cazul unor degenerări.

Susţinătorii lui Bolsonaro au fost îndemnaţi, pe reţele de socializare, să-l primească în numnăr mare.

Deputatul Gustavo Gayer din cadrul Partido Liberal (PL) a îndemnat la ”o susţinere solidă” în vederea deschiderii căii unei întoarceri a lui Bolsonaro la preşedinţie.

OPOZIŢIE ORGANIZATĂ ANTI-LULA

Pe plan politic, ”Lula va trebui acum să guverneze cu o opoziţie organizată, lucru care ar putea face o mare diferenţă”, declară AFP Jairo Nicolau, un politolog de la Fondation Getulio Vargas (FGV).

Bolsonaro urma să se ducă, imediat după sosire, la sediul PL, escortat de vehicule ale Poliţiei Militare, ca orice fost preşedinte.

El urma să fie primit de către Valdemar Costa Netto, şeful acestuo partid sub ale cărui culori a candidat Bolsonaro la preşedinţie, şi de către deputaţi, senatori şi foşti miniştri aliaţi.

Partidul Liberal, care a confirmat AFP că Bolsonaro, care a devenit preşedintele său de onoare, urmează să fie retribuit lunar cu peste 7.000 de euro, a făcut mare publicitate în jurul întoarcerii fostului şef de stat.

Revenirea în Brazilia a lui Bolsonaro are loc în timp ce Lula traversează o perioadă dificilă, la mai puţin de trei luni de la intrarea în funcţie.

Lula, care s-a îmbolnăvit de pneumonie, şi-a anulat săptămâna aceasta o vizită de stat în China, pe care contau consilierii săi pentru a-i lustrui blazonul, în urma unor polemici şi declaraţii intempestive.

Bolsonaro de duce, de la partid, la viitoarea sa reşedinţă, într-un complex rezidenţial foarte protejat, în cartierul Jardim Botanico, la Brasilia, împreună cu soţia sa, Michelle.

Michelle, o evanghelistă ferventă, în vârstă de 41 de ani, a preluat conducerea organizaţiei de femei a PL şi ar putea candida în alegerile prezidenţiale din 2026.

PROBLEME JUDICIARE

Bolsonaro se întoarce în toiul unei polemici cu privire la bijuterii în valoare de cel puţin trei milioane de euro pe care le-a primit de la Arabia Saudită, pe care le-ar fi introdus în mod ilegal în ţară.

El a fost convocat de poliţie la 5 aprilie în vederea depunerii unei depoziţii.

Însă se află în colimatorul justiţiei în mai multe dosare şi nu mai are imunitate.

Bolsonaro este vizat de cinci anchete la Curtea Supremă, în dosare în care poate fi condamnat la închisoare.

Cel mai recent priveşte rolul pe care l-a jucat în revolte, la 8 ianuarie în sediile puterii, la Brasilia, jefuite de către susţinători de-ai săi.

Celelalte patru dosare privesc presupuse delicte comise în timp ce era preşedinte - dezinformare cu privire la sistemul urnelor electronice şi pandemiei covid-19.

Jair Bolsonaro este vizat în nu mai puţin de 16 anchete la Tribunalul Superior Electroal (TSE).

El ar putea fi condamnat la opt ani de ineligibilitate, ceea ce l-ar împiedica să candideze în alegerile prezidenţiale din 2026.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.