Autorităţile maghiare au anunţat miercuri după-amiază finalizarea investigaţiei privind organizaţia de crimă organizată învinuită pentru circumstanţele în care 71 de migranţi ilegali şi-au pierdut viaţa anul trecut într-un autocamion frigorific de pe teritoriul austriac. În acest caz, opt suspecţi urmează să fie puşi sub acuzare pentru omor şi trafic de migranţi şi vor ajunge curând în faţa justiţiei, se arată într-un comunicat al Europol.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am finalizat investigaţia. Autorităţile vor recomanda procurororilor punerea sub inculpare a celor opt suspecţi arestaţi”, a declarat directorul Biroului Naţional pentru Migranţi din Ungaria, Zoltan Boross.

De asemenea, ancheta privind facilitarea migraţiei ilegale şi spălarea de bani a avut loc şi pe teritoriul Austriei, Bulgariei şi Germaniei.

Experţii Europol şi-au concentrat investigaţia asupra unui număr total de 24 de incidente în care organizaţia internaţională de trafic de migranţi a fost implicată în perioada iunie-august 2015.

”Acest caz tragic este un alt exemplu pentru cruzimea practicată de aceste grupări criminale, care urmăresc doar interesul financiar. Ne confruntăm cu o serie de reţele criminale multinaţionale implicate în traficul de persoane, care nu iau în seamă pericolele la care sunt expuse aceste  persoane. Doar banii contează pentru aceste grupări”, a declarat directorul centrului pentru traficarea migranţilor din cadrul Europol, Robert Crepinko.

Autorităţile austriece au descoperit la data de 27 august 2015 un număr de 71 de migranţi morţi într-un camion frigorific abandonat în apropierea frontierei dintre Austria şi Ungaria, în localitatea Parndorf.

Ancheta autorităţilor europene a demostrat că în primele ore ale dimineţii anterioare, camionul frigorific cu 71 de migranţi  a pornit din apropierea frontierei sârbo-ungare spre Austria. 

Însă, suspecţii arestaţi nu le-au permis migranţilor să deschidă uşa din spate a camionului în timpul transportului, de teamă că aceştia vor fi reperaţi de către autorităţile maghiare. De asemenea, nicio altă alternativă de ventilaţie nu exista în autocamionul frigorific, iar toţi cei 71 de migranţi au murit asfixiaţi.

Camionul a reuşit să traverseze frontiera austriacă, înainte ca suspecţii să abandoneze autoturismul pe autostradă. Cele 71 de cadavre ale migranţilor au fost descoperite de către poliţiştii austrieci, care au intervenit pentru a ridica autocamionul de pe autostradă.

Experţii Europol au reuşit să identifice extrem de repede un număr de patru suspecţi cu ajutorul bazei de date, iar autorităţile austriece au emis în acest caz mandate de arestare europene, care au dus la reţinerea presupuşilor traficanţi de migranţi pe teritoriul Ungariei.

De asemenea, anchetatorii au descoperit că rolul suspecţilor era de a recruta şoferi bulgari şi de a cumpăra autovehicule din Ungaria. Între timp, migranţii erau recrutanţi din apropierea graniţei cu Serbia. Se pare că presupuşii traficanţi de migranţi organizau transporturi zilnice între Serbia şi Germania.

Gruparea de crimă organizată a transportat pe teritoriul german între 30 şi 100 de migranţi cu 24 de ocazii diferite, iar în acest proces au fost folosite mai multe microbuze şi şoferi bulgari, care lucrau în ture. De asemenea, traficanţii de migranţi trimiteau autovehicule de recunoaştere pe autostrăzi înainte de transporturile propriu-zise, pentru a identifica orice patrulă a poliţiştilor maghiari.

Sume mari de bani au fost tranferate de către gruparea de crimă organizată în conturi bancare din Afganistan. De asemenea, profiturile obţinute din traficul de migranţi au fost investite în imobiliare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.