Trump promitea la Gettysburg, în Pennsylvania, la sfârşitul lui octombrie, o perioadă în care înregistra o cădere în sondaje, să le ofere alegătorilor americani un ”contract” cu ceea ce va face în prima zi ca preşedinte. Sub o listă de 18 acţiuni majore, el îşi punea cunoscuta semnătură înflorită şi lăsa un spaţiu în care alegătorii să semneze, scrie The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Însă vineri, după ce Trump a devenit preşedinte, este neclar pe care dintre ele le va îndeplini.

Pe listă figurau mai multe lucruri susceptibile să-i motiveze pe alegătorii republicani, dar acoperite minim ca politici.

Între ele, AP citează ”începerea expulzării celor peste două milioane de imigranţi ilegali” şi ”anularea tuturor acţiunilor executive neconstituţionale ale preşedintelui Obama”.

Trump a renunţat deja la angajamentul de a eticheta China drept manipulator al monedei. El a spus recent că mai întâi ar vrea să vorbească cu conducerea chineză.

AP prezintă zece lucruri pe care Trump a promis că le va face în prima zi ca preşedinte:

- să introducă un amendament constituţional în vederea limitării duratei unor mandate în Congres.

- să îngheţe angajările în Guvernul federal, în vederea reducerii cheltuielilor, cu excepţia armatei, securităţii publice şi sănătăţii publice.

- să interzică oricărui oficial de la Casa Albă şi Congres să devină lobbyst în primii cinci ani după ce-şi încheie mandatul.

- să anunţe o renegociere a Acordului de liber-schimb nord-amerian (NAFTA) cu Canada şi Mexicul sau o retrage din acord.

- retragerea oficială din Parteneriatul Transpacific (TPP).

- să ridice restricţiile impuse în domeniile exploatării miniere a cărbunelui şi forărilor de petrol şi gaze naturale.

- să îndepărteze orice bariere din perioada Obama impuse unor proiecte energetice precum Keystone XL.

- să anuleze plăţile Statelor Unite către programele ONU în lupta împotriva modificărilor climatice şi să redirecţioneze acestor fonduri către infrastructura pentru apă şi de mediu a Statelor Unite.

- să oprească finanţarea federală a ”oraşelor sanctuare”, în care oficiali locali nu arestează sau încarcerează imigranţi fără acte.

- să suspende imigraţia din regiuni asociate terorismului, în care verificările sunt dificile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.