Socialistul Igor Dodon a obţinut 52,29% din voturile exprimate, duminică, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, în timp ce candidata proeuropeană Maia Sandu a obţinut 47,71% din sufragii, arată rezultatele parţiale anunţate luni dimineaţă, după centralizarea a 99,9% din procesele verbale. Maia Sandu a reuşit să adune 85,96% din voturile moldovenilor din diaspora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 11.16: 85,96% din moldovenii din diaspora au votat cu Maia Sandu, cei din localităţile de pe malul Prutului au votat masiv cu Dodon

Mobilizarea diasporei i-a adus candidatei PAS, Maia Sandu, peste 115.000 de voturi, adică 85,96% din cetăţenii moldoveni din străinătate au votat în favoarea acesteia, în timp ce pentru Igor Dodon au votat 14,04%. În schimb, candidatul socialist a obţinut 57% din voturile cetăţenilor moldoveni din raionul Ungheni, aflat la frontiera cu România.

Potrivit rezultatelor anunţate luni dimineaţă de Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova, la secţiile din străinătate au ajuns 134.555 de cetăţeni moldoveni, iar dintre aceştia 115.670 au votat pentru Maia Sandu, Igor Dodon obţinând 18.885 de voturi (417 voturi au fost declarate nevalabile).

În schimb, moldovenii din toate localităţile care se află pe malul Prutului au votat masiv pentru socialistul Igor Dodon. În raionul Ungheni, aflat la frontiera cu România, candidatul de stânga a câştigat categoric alegerile cu aproximativ 57%. Excepţie face doar oraşul Ungheni, unde Maia Sandu a câştigat la limită, cu 50,62%. 

La cele două secţii de votare din stânga Nistrului, Maia Sandu a primit peste o mie de voturi. Astfel, la secţia 41, la care au votat alegătorii din stânga Nistrului, Maia Sandu a obţinut 20.95% din voturi. La secţia 42, Maia Sandu a obţinut 24.83%, ceea ce reprezintă în total 1.363 voturi de la alegătorii transnistreni. Secţiile de votare din Varniţa destinate votanţilor din regiuniunea transnistreană au participat activ la alegeri, iar oamenii ar fi fost aduşi la vot cu microbuzele, de către reprezentanţii PSRM. 

Conform Unimedia, la acest moment Igor Dodon are 835.010 de voturi, adică 52,29%, iar Maia Sandu - 761.934 de voturi, adică 47,71%.

În prezent, mai sunt de procesat rezultatele din doar două secţii de votare, respectiv din Sacramento şi Montreuil. 

Igor Dodon a obţinut 52,29% din voturi, Maia Sandu - 47,71%

Peste 1,6 milioane de alegători moldoveni s-au prezentat la urne, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. Un număr de 133.967 de cetăţeni moldoveni au votat în secţiile din străinătate, unde pe tot parcursul zilei au fost cozi uriaşe, iar cu câteva ore înainte de încheierea procesului electoral multe secţii de votare au epuizat buletinele de vot, sute de oameni nereuşind să voteze.

Moldovenii din diaspora au călătorit sute de kilometri pentru a vota în al doilea tur al scrutinului prezidenţial şi s-au mobilizat pe pagina ”Adoptă un vot”. Pe tot parcursul zilei de duminică, moldovenii au postat pe Facebook fotografii cu cozile uriaşe de la secţiile de votare.

Cu puţin timp înainte de închiderea urnelor, Maia Sandu a ameninţat că va face o plângere penală împotriva ministrului de Externe şi preşedintei Comisiei Electorale Centrale, care nu au livrat un număr suficient de buletine de vot pentru al doilea tur al alegerilor.

Duminică seară, după anunţarea rezultatelor parţiale care îl indicau câştigător, Igor Dodon a susţinut o conferinţă de presă în care le-a transmis celor care au votat-o pe Maia Sandu că va fi şi preşedintele lor, cerându-le "să calmeze spiritele".

"Acum haideţi să calmăm spiritele, nu avem nevoie de ură în societate. Stimaţi concetăţeni care aţi votat-o pe Maia Sandu, o să iau în calcul toate dorinţele dumneavostră, o să ascult pe fiecare, dar haideţi să liniştim spiritele, să recunoaştem, diferenţa este destul de mare. Ieşiţi cu un mesaj foarte clar, eu sunt gata şi mâine pentru o întrevedere, dar nu trebuie divizată societatea", a declarat Dodon, care le-a transmis celor din diaspora că de astăzi este şi preşedintele lor.

Rolul preşedintelui este important în Republică Moldova, acesta având dreptul de a întoarce legi în Parlament, de a dizolva legislativul în unele condiţii şi de a numi premierul.

Preşedintele moldovean a fost ales, până în acest an, în mod indirect, adică prin votul parlamentarilor după alegerile legislative. Curtea Constituţională a decis însă în 4 martie reîntoarcerea la votul direct pentru desemnarea preşedintelui şi a declarat neconstituţională modificarea anterioară din 2000. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.