Preşedintele ales Donald Trump se pregăteşte să preia funcţia, în contextul în care, cu doar o săptămână înainte de învestire, vinerea viitoare, polemicile cu privire la serviciile secrete şi relaţia sa cu Rusia continuă, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Încă neînvestit preşedinte, Trump a adâncit o prăpastie cu viitoarele sale servicii de informaţii, pe care le-a acuzat în mod public, pe rând, de incompetenţă şi lipsă de loialitate, în timp ce viitorii săi miniştri îşi exprimă ”încrederea” în ele.

Viitorul director al CIA Mike Pompeo s-a aflat joi, în Congres, într-o poziţie inconfortabilă. Nominalizat de un preşedinte ales care a scuipat agenţiile de informaţii, el urmează să o conducă pe cea mai celebră dintre ele.

Pe Twitter şi apoi în prima sa conferinţă de presă de când a fost ales, Donald Trump a acuzat serviciile de informaţii că se află la originea difuzării în presă a unui raport neverificat care evocă presupuse legături de lungă dată cu Rusia şi alte informaţii compromiţătoare, inclusiv o înregistrare video cu caracter sexual.

Şefii spionilor i-au prezentat lui Trump un rezumat al acestui raport vineri, potrivit mai multor publicaţii.

Cel vizat a apreciat drept ”scandalos (faptul) că agenţii de informaţii să fi permis” publicarea ”unei informaţii care s-a dovedit a fi eronată şi falsă”.

El a atacat de asemenea presa, iar despre site-ul Buzzfeed, primul care a postat online acest raport, a spus că este ”o grămadă de gunoi”.

APELUL TELEFONIC AL LUI CLAPPER

Criticile sale l-au determinat pe directorul informaţiilor (DNI) James Clapper, ”consternat” de divulgarea acestui document neverificat, să-l sune. El l-a asigurat că serviciile sale nu se află la originea acestui text şi nici la originea difuzări lui.

Trump şi-a exprimat imediat bucuria pe Twitter că a fost sunat de şeful spionilor şi a etichetat din nou documentul drept ”mincinos şi fictiv”.

Însă Clapper, al cărui Birou (ODNI) coordonează cele 17 agenţii americane de informaţii, s-a ferit să comenteze documentul, despre care serviciile sale nu fac ”vreo apreciere în privinţa fiabilităţii informaţiilor” pe care le conţine.

El şi-a exprimat doar îngrijorarea faţă de faptul că a fost postat online, ”extrem de toxic şi aducând atingere securităţii naţionale”.

Autorul documentului, Christopher Steele, un fost agent secret britanic care a fost staţionat mai mulţi ani la Moscova în cadrul serviciilor de informaţii externe MI6, era de negăsit joi.

O sursă apropiată serviciilor britanice a declarat pentru AFP, la Londra, că-i ”ştie” pe Steele şi pe Chris Burrows, directori, în prezent, ai societăţii de informaţii Orbis, şi dă asigurări că ei au o ”bună reputaţie şi este imposibil să fi fabricat acest raport”.

”Însă nu pot să spun acelaşi lucru despre sursele lor”, a adăugat această sursă, care apreciază că ”raportul nu este credibil deoarece nu conţine rezerve”.

MORALUL AGENŢILOR, AFECTAT

Un expert de la Council on Foreign Relations, Max Boot, cunoscut prin poziţiile sale anti-Trump, i-a sugerat preşedintelui-ales, în ziarul The New York Times (NYT), să-şi ”spele numele” prin numirea unei comisii speciale de anchetă cu privire la aceste acuzaţii.

Atacurile lui Donald Trump ”au afectat moralul” agenţilor de informaţii, a deplâns la rândul său sentorul Mark Warner, vicepreşedintele Comisiei pentru Informaţii din Senat, în audierile lui Pompeo.

Un fost director adjunct al CIA, John McLaughlin, a prezis miercuri, pe site-ul Real Clear World, că pe agenţi îi aşteaptă patru ani ”deosebit de dificili”.

De când a fost ales, Donald Trump a dezavuat în mai multe rânduri serviciile pe care le va conduce după ce va fi învestit,pe 20 ianuarie.

După ce le-a respins, iniţial, concluziile cu privire la interferenţele Rusiei în alegerile prezidenţiale, el a recunoscut miercuri, pentru prima oară, că Rusia se află la originea atacurilor cibernetice împotriva Partidului Democrat.

El i-a acordat credit, anterior, lui Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks şi un critic acerb al lui Hillary Clinton, care a negat că Moscova i-a transmis informaţii piratate de la Partidul Democrat. Şi a făcut acest lucru contrar declaraţiilor serviciilor americane de informaţii.

VIITORUL ŞEF AL PENTAGONULUI ARE ”ÎNCREDERE”

Viitorul preşedinte şi-a marcat sfidarea faţă de serviciile de informaţii în decembrie, când a anunţat că nu vrea să primească sesiuni de informare zilnice de la ele, aşa cum este tradiţia. ”Le iau când am nevoie”, a declarat el.

Viitorii membri ai administraţiei sale, audiaţi de Congres joi, s-au arătat mai înţelegători faţă de ele.

Viitorul şef al Pentagonului, James Mattis, a declarat că el acordă un ”foarte, foarte înalt grad de încredere” informaţiilor americane, la fel ca viitorul director al CIA Mike Pompeo agenţilor săi.

Pompeo a atribuit în mod clar atacurile informatice din campania electorală americană unor ”oficiali de rang înalt din Rusia”. ”Nu văd nimic de revăzut în concluziile raportului” CIA asupra acestui punct, a declarat el.

Mike Pompeo "ne datorează acum adevărul”, inclusiv lui Donald Trump, a conchis Adam Schiff, un membru al Comisiei pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.