Soclul statuii lui Lucian Blaga din Lancrăm, satul natal al poetului, a fost vandalizat de autori necunoscuţi care au scris inscripţii şi cuvinte triviale, incidentul având loc chiar în perioada în care marele filosof şi poet român este comemorat, acesta fiind născut în data de 9 mai 1895.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actul de vandalism a fost anunţat public, marţi, chiar de către preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, care a atras atenţia despre acest lucru în cadrul ceremoniei de decernare a Premiului Naţional de Poezie "Lucian Blaga”.

Pe soclul monumentului lui Lucian Blaga din Lancrăm, satul natal al poetului, pot fi văzute astfel mai multe inscripţii şi chiar cuvinte triviale scrise cu vopsea neagră şi cariocă permanentă.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sebeş, Nadia Mitrea, a declarat, marţi, pentru News.ro, că administraţia locală a sesizat Poliţia Locală care a deschis o anchetă în acest caz şi încearcă să identifice persoanele care au vandalizat soclul statuii lui Lucian Blaga.

Nadia Mitrea a spus că inscripţiile au fost făcute de duminică până marţi deoarece duminică au avut loc festivităţi comemorative la statuia lui Lucian Blaga şi acele inscripţii nu existau.

"Cu tristeţe profundă trebuie să aşternem aceste rânduri prin care să confirmăm faptul că statuia lui Lucian Blaga, situată la intrarea în Lancrăm, a fost ţinta unor gesturi inexplicabile, care ne-au stârnit indignarea. Pe soclul din spatele statuii, în obscuritatea anonimatului, au fost înscrise cuvinte triviale. Poliţia Locală a fost sesizată şi am intervenit cu maximă urgenţă pentru îndepărtarea înscrisurilor”, a mai spus Nadia Mitrea.

Lucian Blaga este o personalitate marcantă a culturii româneşti, fiind diplomat, filolog, poet, filosof, dramaturg, eseist, prozator şi traducător. Blaga s-a născut în 9 mai1895 la Lancrăm, localitate ce aparţine de municipiul Sebeş, şi a murit în 6 mai 1961, la Cluj-Napoca, fiind înmormântat în satul natal.

În fiecare an, în preajma zilei de 9 mai, la Lancrăm şi Sebeş are loc Festivalul Internaţional "Lucian Blaga”, eveniment care reuneşte numeroşi oameni de cultură, academicieni, scriitori şi profesori universitari care au cercetat şi studiat opera lui Lucian Blaga..

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.