Alţi 108 români au ajuns în ţară, duminică la ora 4.10, cu o a doua cursă Tarom de la Istanbul, anunţă MAE, care precizează că zborul umanitar, ale cărui costuri au fost suportate din fondul pentru situaţii de urgenţă şi criză, a repatriat cetăţenii români care nu au putut călători cu alte companii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În continuarea informaţiilor privind sprijinul acordat cetăţenilor români din Turcia, Ministerul Afacerilor Externe precizează că zborul umanitar operat de TAROM RO2264, cu care a revenit în ţară al doilea grup de cetăţeni români, de 108 persoane, blocate pe aeroportul Ataturk din Istanbul, a aterizat la ora 4.10. Aşa cum s-a precizat anterior, acest zbor umanitar, ale cărui costuri au fost suportate din fondul MAE pentru situaţii de urgenţă şi criză, a repatriat cetăţenii români care nu au putut călători cu alte companii", anunţă Ministerul Afacerilor Externe.

MAE precizează că, de la debutul situaţiei din Turcia, a fost activată în regim de urgenţă Celula de Criză a Ministerului Afacerilor Externe, care a gestionat procedurile de repatriere, în conlucrare cu instituţiile româneşti cu atribuţii în domeniu. Au fost înregistrate aproximativ 2.300 de apeluri telefonice. Toate misiunile diplomatice şi oficiile consulare din zonă, coordonate de Celula de Criză, au fost implicate în acordarea asistenţei şi protecţiei consulare necesare (Ankara, Istanbul, Izmir, Sofia, Atena, consulatul onorific al României la Antalya). De asemenea, structurile Celulei de Criză a MAE acţionează în regim de permanenţă.   

Totodată, echipele consulare mobile s-au deplasat la aeroporturile din Istanbul (unde au fost înfiinţate două puncte de informare/adunare special dedicate) şi Ankara, precum şi la punctele de trecere a frontierei cu cel mai mare trafic dintre Turcia şi Bulgaria, oferind asistenţa necesară.

Un prim grup de 134 de români care fuseseră blocaţi pe aeroportul din Istanbul ca urmare a evenimentelor din Turcia a sosit la Bucureşti sâmbătă seară. Ei au povestit momentele de groază prin care au trecut, prinşi în mijlocul loviturii de stat. ”Ne băgam sub scaune, sub mese, pe unde nimeream. Nu credeam că mai ies de acolo, în viaţa mea”, a declarat o tânără. 

MAE reaminteşte că a pus la dispoziţia cetăţenilor interesaţi în mod suplimentar şi linia telefonică TelVerde 0800 800 407 (accesibilă numai din România, în regim  de gratuitate), precum şi adresa de e-mail: callcenter@mae.ro. Cetăţenii români aflaţi în Turcia au în continuare la dispoziţie numerele de telefon: +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.