Aproape 800 de amenzi în valoare de 186.900 de lei, precum şi peste 1.000 de avertismente au fost aplicate la nivel naţional în prima lună de la intrarea în vigoare a legii care interzice fumatul în spaţii publice închise, a anunţat, luni, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform sursei citate, de la intrarea în vigoare a acestei legi, respectiv 17 martie, Poliţia locală şi structurile competente din Ministerul Afacerilor Interne au aplicat, la nivel naţional, 1.043 de avertismente şi 795 amenzi în valoare de 186.900 de lei. 

De asemenea, în prima lună de la intrarea în vigoare a legii antifumat la nivel naţional au avut loc peste 600 de acţiuni preventive, prin care au fost transmise informaţii legate de normele de aplicare a legislaţiei şi au avut loc instruiri ale salariaţilor din diverse instituţii.

Legea care interzice fumatul în spaţii publice închise a intrat în vigoare în 17 martie. Astfel, fumatul este interzis, conform noilor prevederi legale, în spaţiile de la locul de muncă, în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber, în mijloacele de transport în comun, inclusiv taxiuri, în spitale şi clinici, în unităţile învăţământ, precum şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private. De asemenea, nu se mai poate fuma în institutiile publice centrale si locale, instituţii sau unităţi economice, de alimentaţie publică, de turism, comerciale, culturale sau sportive. Este interzis fumatul şi în autogări, gări şi aeroporturi, de stat şi private.

Persoanele care nu respectă prevederile legii antifumat vor fi amendate cu sume între 100 lei şi 500 de lei. Societăţile comerciale şi orice altă persoană juridică pot fi sancţionate, dacă nu respectă noile prevederi care interzic fumatul în toate spaţiile publice închise, cu amendă de 5.000 lei, la prima abatere, iar la a doua abatere, cu amendă de 10.000 de lei şi sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea. La a treia abatere, unitatea va fi închisă şi va primi o amendă de 15.000 de lei. 

Cei care constată contravenţiile şi aplică amenzile sunt: agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române, ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române (în aeroporturi şi la punctele de trecere a frontierei), personalul din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene şi ofiţerii şi subofiţerii din Jandarmeria Română.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.