La doi ani după ce actorul Robin Williams s-a sinucis, pe 11 august 2014, soţia sa, Susan Schneider Williams, încă încearcă să înţeleagă boala de creier de care suferea actorul şi de care nu ştia, demenţă cu corpi Lewy (LBD), şi a scris un eseu tulburător despre lupta soţului ei în revista Neurology.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În lucrarea ei, întitulată "The Terorist Inside My Husband's  Brain/ Teroristul din creierul soţului meu", Susan Schneider descrie ultimele luni din viaţa actorului care, spune ea, au fost pline de paranoia, anxietate, stres şi depresie. 

"Aceasta este o poveste personală, tragică şi sfâşietoare, dar împărtăşind aceste informaţii cu voi ştiu că veţi face diferenţa în viaţa altora", a scris ea, adresându-se cititorilor jurnalului, neorologilor, doctorilor şi cercetătorilor. "Aşa cum poate ştiţi, soţul meu Robin Williams a suferit de demenţă cu corpi Lewy. El s-a sinucis în 2014 la finalul unui lupte intense, confuze". 

Susan Schneider a detaliat ultimele luni ale lui Robin Williams, când a dezvoltat mai multe simptome ce nu păreau să se potrivească cu nicio boală. "Constipaţie, dificultate în a urina, insomnie, lipsa simţurilor şi mult stres", a descris ea care erau semnele în toamna lui 2013. 

"Până în iarnă, problemele cu paranoia, halucinaţii şi luping, insomnie, nivel ridicat al cortizonului, ca să amintesc numai câteva, s-au accentuat puternic. Psihoterapie şi alte ajutoare medicale au devenit o constantă în a încerca să controlăm şi să rezolvăm aceste condiţii aparent disperate". 

În primăvară, în timp ce filma "O noapte la Muzeu 3/ Night at the Museum 3", Susan spune că Robin Williams a avut un puternic atac de panică şi că "nu-şi putea aminti nici măcar o replică din scenele sale", ceva ce nu s-a mai întâmplat în cariera lui. "Această pierdere de memorie şi inabilitatea de a-şi controla anxietatea au fost devastatoare", a adăugat ea. 

Williams a fost diagnosticat cu boala Parkinson, în luna mai. "În timp ce ne aflam în cabinetul medicului neurolog, înţelegând ce înseamnă asta, Robin a pus câteva întrebări. A întrebat dacă are Alzheimer, dacă are demenţă, dacă e schizofrenic. Răspunsurile au fost: nu, nu şi nu. Nu au fost indicii care să ducă la aceste boli", a povestit soţia lui Robin Williams. 

Cuplul a continuat să lupte cu varietatea de simptome, trecând prin teste neurologice, terapie fizică, meditaţie şi chiar auto-hipniză pentru a controla boala. 

În timpul ultimei luni de viaţă a soţului ei, Susan Schneider mărturiseşte că "masca de bolnav de Parkinson era prezentă şi că vocea îi era slăbită. Mâna lui stângă avea un tremur continuu şi un mers târşâit. Ura faptul că nu-şi găsea cuvintele. Avea insomnii teribile (...) Începuse să aibă probleme vizuale, pierderea orientării. Confuzia creştea". 

Susan Schneider a povestit că în ultima zi alături de actor părea să se simtă mai bine. "Am făcut tot ce ne plăcea mai mult sâmbăta şi către seară, a fost perfect. Duminică, am crezut că se simte mai bine. Când ne-am retras să dormim, în felul obişnuit, soţul meu mi-a spus <noapte bună, dragostea mea> şi a aşteptat replica cunoscută: <noapte bună, dragostea mea>. Cuvintele lui încă îmi răsună în inimă", a continuat ea. "Luni, 11 august, Robin nu mai era". 

Robin McLaurim Williams s-a născut la 21 iulie 1951, în Chicago, Illinois. A fost actor de televiziune, film şi teatru şi a câştigat un Premiu Oscar pentru performanţa din filmul "Good Will Hunting" (1997), precum şi şase Globuri de Aur, două premii Screen Actors Guild şi trei premii Grammy.

Cariera sa în cinematografie a început în 1980, în urma succesului său în serialul de televiziune "Mork & Mindy", şi a continuat cu filme pentru marele ecran şi în spectacole de comedie, potrivit cinemagia.ro. Serialul de televiziune "Mork & Mindy" a fost un succes şi l-a clasificat pe Williams drept unul dintre cei mai populari actori de comedie, alături de Richard Pryo şi Billy Crystal în anii '70 şi '80.

Primul film în care a apărut a fost comedia "Can I Do It 'Till I Need Glasses?" din 1977. Rolul din "Bună dimineaţa, Vietnam/ Good Morning, Vietnam" (1987) i-a adus lui Robin Williams o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor. A mai fost nominalizat la Premiile Oscar pentru rolul profesorului de engleză din "Cercul poeţilor dispăruţi/ Dead Poets Society" (1989), şi pentru vagabontul din "Regele pescar/ The Fisher King" (1991).

Academia de Arte şi Film l-a mai nominalizat pe Robin Williams la titlul de “Cel mai bun actor” pentru rolurile lui din “The Fisher King”, “Dead Poets Society” şi “Good Morning, Vietnam”.

Actorul a primit o distincţie specială din partea National Board of Review pentru rolul său alături de Robert DeNiro din “Revenire la viaţă/ Awakenings” (1990).

La sfârşitul anilor '70, Robin Williams a devenit dependent de cocaină. Actorul a fost internat în martie 2009 din cauza problemelor de inimă. Pe 13 martie 2009 a suferit o operaţie pe cord deschis la Clinca Cleveland, când i-a fost înlocuită valvă aortică.

La 11 august 2014, în jurul orei locale 11.55, Robin Williams a fost găsit inconştient la el acasă, în Tiburon, California, o localitate în apropiere de San Francisco. Moartea sa a fost constatată la 12.02. Şeriful comitatului Marin a precizat că actorul a fost găsit spânzurat cu o curea şi avea încheietura mâinii crestată. Avea 63 de ani.

Actorul a fost răsplătit cu o stea pentru filmele sale, situată în partea de nord, pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.