Finala concursului Eurovision 2016, ce va fi difuzată de platforma online YouTube, va putea fi urmărită începând de la ora 22.00 (ora României, n.r.). Este pentru prima oară când România, prezentă în finala competiţiei în fiecare an după introducerea în 2008 a sistemului ce include două semifinale, nu va participa la eveniment, din cauza datoriilor acumulate de TVR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Finala concursului Eurovision 2016 va avea loc sâmbătă seară, la Globe Arena din Stockholm. Show-ul va fi prezentat de cântăreţul Måns Zelmerlöw - care a câştigat pentru Suedia ediţia din 2015 a concursului, cu piesa ”Heroes” - şi Petra Mede. Semifinalele competiţiei au avut loc pe 10 şi 12 mai, la Stockholm.

Organizatorii au anunţat pentru acest an şi un invitat surpriză: este vorba de celebrul cântăreţ american Justin Timberlake, care va susţine un recital pe scena concursului Eurovision 2016.

România, care a fost prezentă în fiecare an în finala competiţie, după introducerea în 2008 a sistemului cu două semifinale, nu va fi prezentă în 2016 la Stockholm, deoarece a fost descalificată de European Broadcasting Union (EBU) - instituţia care organizează Eurovision - din cauza datoriilor neplătite de televiziunea publică. 

Finala Eurovision Song Contest 2016, care va avea loc la Stockholm, sâmbătă seară, va putea fi urmărită live pe canalul de YouTube al competiţiei muzicale. De asemenea, concursul va putea fi urmărit pe site-ul eurovision.tv. Artişti din 26 de ţări vor urca pe scenă.

Fanii Eurovision vor putea urmări competiţia de pe orice dispozitiv mobil, informează organizatorii.

După transmisiunea în direct, toate spectacolele susţinute de cei 26 de finalişti vor fi publicate pe canalul de YouTube, care are peste un milion de abonaţi şi a primit premiul YouTube Gold Play Button. 

Primii 12 finalişti care vor urca pe scenă vor fi: Belgia, Cehia, Olanda, Azerbaidjan, Ungaria, Italia, Israel, Bulgaria, Suedia, Germania, Franţa şi Polonia.

În concurs vor urma: Austria, Cipru, Serbia, Lituania, Croaţia, Rusia, Spania, Latvia, Ucraina, Malta, Georgia, Austria, Marea Britanie şi Armenia.

Câştigătorul va fi ales în urma voturilor exprimate de telespectatorii şi juriile de specialitate din cele 42 de ţări participante în acest an la Eurovision. În fiecare an, ţara gazdă şi alte cinci state - Franţa, Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie -, care au statut de membru fondator al EBU, sunt calificate în mod automat în finala competiţiei.

European Broadcasting Union (EBU) a anunţat, pe 22 aprilie, că România nu mai are dreptul de a participa la Eurovision 2016, din cauza datoriilor neplătite de televiziunea publică.

Ca urmare a retragerii serviciilor de membru de la TVR, după neplata datoriilor, televiziunea nu va avea acces la semnalul transmis de la Stockholm, şi, astfel, nu va putea difuza Eurovision Song Contest 2016.

Televiziunea Română trebuie să plătească către EBU o datorie totală de 16 milioane de franci elveţieni.

România ar fi trebuit să fie reprezentată la Eurovision 2016 de Ovidiu Anton, cu piesa ”Moment of Silence”.

România ar fi trebuit să intre în concurs în cea de-a doua semifinală, pe 12 mai, alături de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elveţia, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel şi Serbia.

Până în prezent, cea mai bune performanţă a României la concursul Eurovision a fost locul al treilea, obţinut în anul 2005, de Luminiţa Anghel şi Sistem, la Kiev, şi în 2010, de Paula Seling şi Ovi, la Oslo.

În anul 2006, în competiţia muzicală desfăşurată la Atena, Mihai Trăistariu a obţinut locul al patrulea în clasament, iar melodia interpretată de el, ”Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă, este piesa românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision - 172 de puncte. 

În anul 2015, România a fost reprezentată la Eurovision de trupa Voltaj, cu melodia "De la capăt", şi a ocupat locul al 15-lea în finala care a avut loc la Viena, Austria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.