Cântăreţul Adriano Celentano a ales reţelele de socializare pentru a vorbi despre relaţia sa cu Toto Cutugno, care a murit la vârsta de 80 de ani, marţi, la spitalul San Raffaele din Milano.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel mai important eveniment care i-a legat pe cei doi a fost „riscul” ca interpretând acel „L'Italiano”, care l-a făcut pe Toto Cutugno atât de celebru în Italia şi în străinătate, să fie acelaşi şi pentru Celentano.

Toto Cutugno povestise în repetate rânduri despre încercarea de a-i încredinţa prietenului său acel cântec, convins fiind că efectul va fi foarte incisiv. Celentano începe chiar de acolo în postarea sa: „Ciao, Toto! ...Îmi amintesc că eram în maşină... un Fiat 500, cred, şi tu insistai să înregistrez 'L'Italiano'. O super-bombă care tocmai se terminase în noaptea dinaintea întâlnirii noastre”.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Cu aceste cuvinte începe, ca şi cum ar fi telefonat unui prieten, emoţionantul mesaj de adio. 

„Nu am dormit toată noaptea - mi-ai spus - gândindu-te la succesul pe care îl vom avea, tu ca interpret şi eu ca autor”, scrie Celentano. Artistul şi-a dat seama că se afla în faţa unui hit care era o adevărată bijuterie. „Melodia era foarte tare!!!”, scrie Celentano. Potenţialul cântecului este de netăgăduit, entuziasmul prietenului său este contagios.

Dar Adriano a refuzat. „Dar ceea ce m-a îndepărtat cel mai mult a fost fraza cea mai importantă: „Sunt un italian adevărat”. O frază de neînlocuit, pentru că tocmai pe ea se sprijină întregul eşafodaj al acelei mari opere. Iar eu, auzindu-mă spunând: „Sunt un italian adevărat”, simţeam că vreau să mă ridic”. 

Cutugno a rămas uimit. „Nu-i venea să-şi creadă urechilor”, scrie astăzi Celentano. A încearcat să-l convingă: „Dar nu înţelegi că asta este ideea, am scris-o cu gândul la tine, pentru că tu eşti un italian adevărat”. „Da, ştiu' - i-am spus - 'dar nu am chef să o spun eu însumi...'".

Şi astfel, Cutugno, care îşi dorea să fie doar autorul şi nu şi interpretul „L'Italiano”, a văzut cum proiectul său se destramă. Dar a avut parte de o revanşă colosală. Este unul dintre cele mai interpretate cântece italieneşti din lume.

În emoţionanta sa despărţire de prietenul său, Celentano scrie: „Nu întotdeauna, dar uneori prea multă scrupulozitate se poate transforma într-o ratare mondială” şi îi face o promisiune: „Deşi tu ai cântat-o aşa cum aş fi cântat-o eu, astăzi, dacă ar trebui să o cânt din nou, aş cânta-o exact aşa cum ai cântat-o tu!. Ai fost şi vei rămâne, un mare artist de neuitat! Te iubesc. Adriano!”. 

Relaţia artistică dintre cei doi a fost foarte strânsă. În afară de ocazia ratată cu „L'Italiano”, Toto Cutugno a scris pentru Celentano melodii precum „Soli”, „Il tempo se ne va” şi ultima, „Ti lascio un amore”, care datează din 2016.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.