Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a luat act de hotărârea Tribunalului Sibiu, din 16 februarie, de deschidere a procedurii de faliment pentru Carpatica Asig, iar creditorii au termen 90 de zile de la data pronunţării deciziei pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună, potrivit unui comunicat publicat luni. Decizia nu este definitivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, în 27 iulie 2016, declanşarea procedurii de faliment în cazul Carpatica Asig.

În octombrie 2016, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au respins contestaţia depusă de Carpatica Asig, prin care firma de asigurări cerea suspendarea deciziei ASF de declanşare a procedurii de faliment.

FGA reaminteşte potenţialilor creditori că fondul poate efectua plăţi din către creditori doar după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului şi doar către păgubiţii care au depus cereri de plată şi care au dosarele complete. Plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.

”Până la data de 31 ianuarie 2017, FGA a primit de la potenţialii creditori de asigurare ai Carpatica Asig 12.981 cereri de plată, inclusiv cereri de plată pentru dosarele de daună nou deschise de FGA. De asemenea, Fondul a primit, până la aceeaşi dată, 10.569 de cereri pentru deschiderea de dosare de daună”, se arată în comunicat.

De la data pronunţării hotărârii deciziei instanţei de deschidere a procedurii de faliment, respectiv 16 februarie 2017, începe sa se calculeze termenul limită, de 90 de zile, pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună. FGA a preluat, până în prezent, de la Carpatica Asig 27.270 dosare de daună.

Situaţia falimentului Carpatica Asig este complicată şi de existenţa unui dosar al DNA în care au fost trimişi în judecată mai mulţi membri ai ASF acuzaţi că au favorizat firma de asigurări a milionarului Ilie Carabulea. După decizia ASF, procurorii DNA au cerut instanţei supreme să interzică procedurile de dizolvare sau lichidare a societăţii Carpatica Asig.

În 13 septembrie, instanţa supremă a admis cererea DNA care solicitase luarea măsurii preventive de interzicere a dizolvării şi lichidării Carpatica Asig, decizia fiind una definitivă.

După primele nouă luni ale anului trecut, Carpatica Asig ocupa poziţia a treia pe piaţa asigurărilor auto obligatorii RCA, cu o cotă de piaţă de 13,9%, potrivit datelor ASF.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.