Cei mai mari zece datornici la stat au de achitat 1,38 miliarde lei, topul fiind condus de Complexul Energetic Hunedoara cu aproape 477,33 milioane lei, urmat de fraţii Ioan şi Viorel Micula, prin firmele European Food şi European Drinks, cu restanţe de 401,8 milioane lei, şi Societatea Română de Televiziune, cu 352,6 milioane lei, potrivit datelor publicate marţi de Fisc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Complexul Energetic Hunedoara, pentru care Curtea de Apel Alba Iulia a anulat marţi intrarea în insolvenţă, cumulează datorii la bugetul de stat de circa 174,72 milioane de lei, din care doar 72,17 milioane lei reprezintă obligaţiile fiscale principale, restul fiind acumulări de dobânzi şi penalizări de întârziere, denumite de Fisc obligaţii fiscale accesorii. La acestea se adaugă suma de 238,8 milioane lei restantă la bugetul asigurărilor sociale, 56,06 milioane lei pentru asigurările sociale de sănătate şi 7,74 milioane lei pentru bugetul asigurărilor de şomaj.

Oamenii de afaceri Ioan şi Viorel Micula datorează statului 401,8 milioane lei, din care cea mai mare parte, de 401,56 milioane lei, reprezintă restanţele înregistrate de firma European Food.

La bugetul de stat, fraţii Micula sunt datori cu 400,82 milioane lei prin European Food, din care au contestat suma de 400,1 milioane lei.

De altfel, cei doi se află în litigiu cu statul român pentru că Ministerul Finanţelor nu le-a achitat despăgubiri în valoare de 376 milioane lei (84 milioane euro) plus penalităţi, stabilite de curtea de arbitraj de la Washington într-un proces deschis în anul 2005. Fiscul le-a făcut o compensare a datoriilor la buget, dar procedura a fost anulată, fiind considerată ilegală de Comisia Europeană.

Televiziunea Română ocupă al treilea loc pe lista celor mai mari restanţieri la bugetul general consolidat, cu 352,6 milioane de lei, din care 170,32 milioane lei reprezintă datorii la bugetul de stat. La bugetul asigurărilor sociale, societatea de televiziune are de plată 131,57 milioane de lei, iar pentru asigurările de sănătate înregistrează debite de 45,24 milioane lei, având şi o restanţă de 5,46 milioane lei pentru asigurările de şomaj.

Combinatul de îngrăşăminte chimice Donau Chem din Turnu Măgurele, deţinut de omul de afaceri Ioan Niculae, patron al grupului Interagro, însumează datorii la bugetul general consolidat de 111,33 milioane de lei, din care circa 58,13 milioane lei la bugetul de stat. Pentru asigurările sociale, combinatul are de achitat 38,88 milioane lei, însă a contestat o parte din sumă, de 1,87 milioane lei. De asemenea, mai are de plătit 13,52 milioane lei pentru asigurări de sănătate şi 0,77 milioane lei pentru asigurări de şomaj.

Activitatea combinatului a fost oprită în aprilie anul trecut de Niculae, odată cu alţi cinci producători de îngrăşăminte chimice din grupul Interagro.

Procesatorul de carne Doly-Com, afacerea familiei Căzăcuţ din judeţul Botoşani, implicată la începutul anului 2013 în scandalul cărnii de cal, consemnează datorii de 104 milioane de lei.

Compania, care comercializează carne în mai multe lanţuri de hypermarketuri, şi-a cerut în octombrie anul trecut intrarea în insolvenţă.

La bugetul de stat, procesatorul de carne datorează 101,73 milioane de lei, din care a contestat 96,45 milioane de lei. La bugetul asigurărilor sociale figurează cu restanţe de 1,63 milioane de lei şi cu sume mult mai mici la celelalte două bugete.

Firma de pariuri sportive Public Games, care operează brandul Public Bet, intrată în insolvenţă în octombrie anul trecut, are datorii accumulate de 92,64 milioane de lei, din care cea mai mare sumă, de 89,4 milioane lei, trebuie virată la bugetul de stat. Alte două milioane de lei reprezintă restanţe aferente asigurărilor sociale şi 1,1 milioane asigurărilor de sănătate.

Retailerul de electronice şi electrocasnice LG Electronics Romania figurează pe listele ANAF cu datorii de 59,3 milioane de lei la bugetul de stat, pe care compania le-a contestat integral.

Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în cazul lanţului de hypermarketuri Metro Cash & Carry Romania, cu restanţe contestate la bugetul de stat de 49,68 milioane de lei.

Şantierul naval Daewoo-Mangalia Heavy Industries (DMHI), cel mai mare constructor de nave din România, controlat de grupul sud-coreean Daewoo şi de statul român, a acumulat datorii la stat de 43,46 milioane de lei, din care 14,74 milioane de lei la bugetul de stat, 19,85 milioane lei la asigurări sociale şi 7,95 milioane lei la asigurări de sănătate.

Topul debitorilor este completat de distribuitorul de energie Electrica SA, cu restanţe de 41,37 milioane de lei la bugetul de stat.

Lista ANAF cuprinde 186 de companii mari cu datorii de peste 100.000 de lei, care au de achitat în total 2,6 miliarde lei. Primii zece datornici cumulează jumătate din totalul restanţelor înregistrate de marii contribuabili.

Totodată, alte 2.486 de firme mijlocii, cu restanţe înregistrate de peste 50.000 de lei, trebuie să plătească Fiscului 3,8 miliarde lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.