Ministerul Finanţelor a vândut joi obligaţiuni de stat în valoare de 400 milioane lei (89 milioane euro), scadente la 19 decembrie 2022, pentru care băncile vor primi un randament mediu anual de 2,76%, în creştere faţă de licitaţia precedentă pentru aceeaşi scadenţă, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Valoarea anunţată a licitaţiei a fost de 400 milioane lei.

Cele nouă bănci participante la licitaţie au oferit cu 10% mai mult faţă de suma cerută de stat, respectiv 442 milioane lei.

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 3,5%. În urma licitaţiei, randamentul maxim oferit de către stat a fost de 2,79%, iar cel mediu - de 2,76% pe an, potrivit datelor BNR.

În 24 şi 25 octombrie, la precedenta licitaţie de titluri din aceeaşi serie, cu scandenţa în 19 decembrie 2022, Ministerul Finanţelor a luat de la bănci 575 milioane de lei, la un randamant mediu de 2,65% pe an. 

Analiştii se aşteptau la o licitaţie slabă, ca urmare a contextului nefavorabil.

"În contextul unei probabilităţi implicite mai mari pentru o creştere de dobândă Fed luna viitoare (cu 10 puncte procentuale mai sus, la 78%, după şedinţa de politică monetară de ieri) şi a riscurilor locale pentru derapaje fiscale, pe fondul iniţiativelor legislative populiste din Parlament, şansele unei surprize pozitive par mici", menţiona o notă de cercetare a ING, publicată joi dimineaţă. 

În noiembrie, Ministerul Finanţelor intenţionează să împrumute de la bănci 3 miliarde lei prin licitaţiile obişnuite de titluri de stat, la care s-ar putea adăuga 300 milioane lei prin licitaţii suplimentare, sumele fiind semnificativ mai mici faţă de cele programate în lunile anterioare.

Pentru acest an, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.