Contabilii vor trebui să dobândească în viitor abilităţi digitale, pe lângă cele profesionale, inteligenţa artificială trebuind să fie un partener strategic al acestora, să devină îndrumători şi confidenţi ai antreprenorilor şi să completeze zona de servicii tradiţionale cu servicii cu valoare adăugată mai mare, a declarat vineri preşedintele Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), Robert Şova, la la un congres cu tema "Profesia contabilă în era digitală. Provocări şi oportunităţi".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale ale contabililor din 20 de ţări discută, vineri şi sâmbătă, la Bucureşti, despre exercitarea acestei profesii în era digitală, eveniment la care a participat şi noul secretar de stat în Ministerul Finanţelor responsabil de fiscalitate, Mariana Vizoli.

Contabilii vor trebui să folosească, în viitor, inteligenţa artificială pentru a completa zona de servicii tradiţionale cu servicii cu o valoare adăugată mai mare, consideră experţii. 

”Anumite procese se pot automatiza în prezent. În trecut, era nevoie de mulţi oameni pentru a emite facturi. Contabilul viitorului va avea nevoie de abilităţi digitale, pe lângă cele profesionale”, a spus Şova.

Rolul contabilului este şi acela de a aduce echilibru între interesele mediului de afaceri şi ale reglementatorilor, în contextul în care acestea nu sunt întotdeauna convergente.

”Contabilul trebuie să devină un confident, îndrumător şi educator al antreprenorului, să ofere servicii prin care să traducă rezultatele financiare într-un limbaj pe care omul de afaceri să-l înţeleagă”, a mai spus Şova.

Între contabili şi Fisc există, în prezent, o relaţie bună, în contextul în care există deschidere pentru dialog din partea ambelor părţi, potrivit preşedintelui CECCAR.

Declaraţiile lui Şova vin în contextul în care procesul de digitalizare a dus, în ultimii ani, la automatizarea multor operaţiuni contabile mai simple care, altădată, se desfăşurau manual şi necesitau departamente contabile supradimensionate.

Cu o istorie de nouă decenii şi jumătate, cu peste 40.000 de membri, Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) este unicul organism profesional care reprezintă profesia contabilă din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.