Soldul creditelor acordate de către bănci populaţiei şi firmelor a scăzut în februarie cu 0,4% faţă de luna anterioară, până la 215,25 miliarde lei (48,2 miliarde euro), fiind a treia lună a rând de diminuare a valorii totale a împrumuturilor, în urma reducerii semnificative a creditelor în valută, arată datele publicate, miercuri, de Banca Naţională a României (BNR), februarie 2016 fiind prima lună din ultimii opt ani şi cinci luni în care creditele populaţiei în lei le-au depăşit pe cele în valută.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ianuarie, soldul creditelor a scăzut cu 0,7% faţă de luna precedentă, după o reducere cu 0,4% în decembrie 2015. Ultima lună în care soldul creditelor a crescut faţă de luna precedentă a fost noiembrie, când valoarea totală a creditelor acordate populaţiei şi băncilor a fost  de 218,5 miliarde lei (49,1 miliarde euro).

Scăderea creditării a fost cauzată integral de componenta în valută, în condiţiile în care împrmuturile în lei au continuat să crească.

"Creditul în lei s-a majorat cu 1,2 la sută (1,4 la sută în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a redus cu 2,1 la sută (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 0,6 la sută)", se arată în comunicatul BNR. 

Astfel, creditele în lei acordate populaţiei au crescut în februarie cu 2,3% faţă de luna precedentă, până la 54,1 miliarde lei, în timp ce împrumuturile în lei acordate firmelor au avansat cu 0,2% în acelaşi interval, până la 57,2 miliarde lei.

Pe partea în valută, împrumuturile acordate populaţiei s-au contractat cu 2,9% în februarie faţă de ianuarie, până la echivalentul în lei a 53,2 miliarde lei, iar creditele în valută acordate companiilor au scăzut cu 1,1%, până la echivalentul a 50,8 miliarde lei.

Februarie 2016 este prima lună după septembrie 2007 în care valoarea creditelor în lei acordate populaţiei a depăşit soldul împrumuturilor în valută acordate persoanelor fizice, potrivit seriilor lunare publicate de BNR. 

Comparativ cu aceeaşi lună din 2015, valoarea totală a împrumuturilor acordate de bănci populaţiei şi firmelor a crescut în februarie cu 2,4%. Ritmul de creştere a creditării a încetinit faţă de perioada ianuarie 2015-ianuarie 2016, când a fost de 2,8%, arată datele BNR.

În perioada februarie 2015 - februarie 2016, creditele în lei acordate populaţiei au crescut cu 33,5%, în timp ce împrumuturile în monedă naţională acordate firmelor au avansat cu 10,6%, mai arată datele BNR. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.