Statul român a pierdut, la Curtea de Arbitraj de la Paris, procesul cu compania italiană Enel, după ce a cerut despăgubiri de peste 900 milioane de euro pentru nerespectarea angajamentelor luate la privatizarea distribuţiei regionale Electrica Muntenia Sud, care acoperă şi Capitala, şi trebuie să plătească, în plus, cheltuieli de judecată de 1,5 milioane de euro, au declarat, miercuri, pentru News.ro, reprezentanţi ai Ministerului Energiei. Informaţia a fost confirmată şi de grupul Enel, printr-un comunicat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statul român a fost reprezentat, în proces, de Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), companie aflată în subordinea Ministerului Energiei.

Litigiul a fost declanşat în 2013, în urma unui raport al Curţii de Conturi din 2012, în care se susţinea că Enel nu ar fi respectat angajamentele de după preluarea Electrica Muntenia Sud.

Statul român a solicitat peste 900 milioane euro drept despăgubiri, dar sentinţa Curţii de la Paris a stabilit că Enel nu trebuie să plătească nimic, iar statul român trebuie să achite cheltuielile de judecată, de circa 1,5 milioane euro.

Enel consideră că decizia ar trebui să punîă capăt discuţiilor legate de îndeplinirea angajamentelor de după privatizare.

"Enel consideră că rezultatul arbitrajului pune capăt unei serii de opinii şi speculaţii ce au fost iniţiate de raportul Curţii de Conturi din 2012. Decizia demonstrează că Enel şi-a îndeplinit obligaţiile din contractul de privatizare, inclusiv pe cele legate de investiţiile realizate în companiile ce au rezultat – Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia", se arată într-un comunicat al Enel.

Compania italiană susţine că se va concentra, de acum, pe dezvoltarea afacerilor din România.

"Angajamentul nostru în România rămâne consistent. Astăzi, avem cele mai bune companii de distribuţie din ţară în ceea ce priveşte calitatea serviciului şi una dintre cele mai inovative companii de furnizare şi suntem încrezători în perspectivele de creştere ale afacerilor locale”, a declarat Georgios Stassis, country manager al Enel România.

Enel deţine trei din cele opt distribuţii regionale de energie electrică din România, pe care le-a preluat începând din 2005. Grupul are 2,7 milioane de clienţi pe piaţa românească, în zona Capitalei, Banat şi Dobrogea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.