Preţurile producţiei industriale au stagnat în noiembrie 2016 comparativ cu luna precedentă, după două luni la rând de creştere, iar ritmul scăderii din ultimul an s-a atenuat la -0,2%, arată datele publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În luna octombrie 2016, preţurile producţiei industriale au crescut cu 1% faţă de septembrie şi au fost mai mici cu 0,5% faţă de a zecea lună din 2015.

În noiembrie, cele mai mari creşteri de preţuri faţă de luna anterioară s-au înregistrat la activităţi de servicii anexe extracţiei, de 1,8%.

La polul opus, preţurile au scăzut în noiembrie 2016 faţă de octombrie cu 3,9% la fabricarea produselor de cocserie, potrivit INS.

În perioada noiembrie 2015 - noiembrie 2016, cele mai mari scăderi de preţuri au fost înregistrate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (-7,2%), în timp ce cele mai mari scumpiri au fost în industria pielăriei (+3,7%).

În sectorul producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, preţurile au scăzut cu 4,5% în ultimul an, arată datele INS. 

Preţuile producţiei industriale reprezintă o măsură a preţurilor solicitate de către producători pentru produsele sau serviciile livrate în primul stadiu de comercializare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.