Ministerul Agriculturii a reuşit să achite în două săptămâni avansul pentru subvenţii agricole fermierilor români în valoare de 460 milioane euro, iar până la 30 noiembrie valoarea acestor plăţi va ajunge la 1 miliard de euro, a declarat marţi ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, în cadrul Sesiunii „De vorbă cu Ministrul tău”, iniţiativă a Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
În cadrul întâlnirii, Irimescu a subliniat că un astfel de dialog este important deoarece Ministerul Agriculturii a plătit în acest an o sumă record, de 3,4 miliarde de euro, faţă de 300 milioane de euro, cât era bugetul agriculturii înainte de anul aderării.
 
"Pe lângă sumele mari pe care le-am plătit în acest an, am reuşit să plătim în două săptămâni 460 de milioane de euro, ceea ce reprezintă avansul pentru subvenţii. Până acum nu s-a plătit niciodată mai mult de 330 de milioane de euro, iar până la 30 noiembrie vrem să ajungem la 1 miliard de euro pentru avansuri”, a spus Irimescu. 
 
De la 1 decembrie, ministerul va începe să achite şi diferenţa pentru subvenţii. 
 
În perioada 16 octombrie - 30 noiembrie, fermierii primesc un avans de până la 70%, în cazul plăţilor directe, şi de până la 85%, în cazul sprijinului acordat pentru dezvoltare rurală. 
 
Comisia Europeană a alocat pentru România un plafon total de 1,72 miliarde de euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru subvenţii.
 
Din această sumă, o parte de circa 898 de milioane de euro va fi alocată pentru schema de plată unică pe suprafaţă, ceea ce înseamnă 96,8 euro pe hectar. Fermierii vor primi bani şi prin schema de plată redistributivă, pentru care este alocată suma de 94 de milioane de euro.
 
Pentru schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu (plata pentru înverzire) a fost alocată suma de 531 de milioane de euro, adică 57,3 euro pe hectar.
 
În acelaşi timp, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va acorda 22,8 euro pe hectar pentru schema de plată pentru tinerii fermieri, suma totală fiind de 15 milioane de euro. Pentru sprijinul cuplat APIA va plăti 232 de milioane de euro.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.