România a primit fonduri europene de 39 de miliarde de euro de la 1 ianuarie 2007, de când a intrat în Uniunea Europeană (UE), şi până în prezent, în condiţiile în care a avut contribuţii la bugetul european de circa 13 miliarde euro, a declarat, miercuri, consilierul prezidenţial Leonard Orban, la o conferinţă organizată pentru marcarea a zece ani de la aderarea României la UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezultatul net al acestei perioade este unul pozitiv, de 26,5 miliarde euro, dar ar putea fi purtată o discuţie referitoare la calitatea cheltuirii acestor fonduri, a declarat Orban.

”Putem discuta despre calitatea cheltuirii acestor fonduri. Însă, chiar şi aşa, au fost virate taxe la bugetul statului, iar banii au fost cheltuiţi, până la urmă, pentru dezvoltarea României”, a spus Orban, în cadrul conferinţei organizate de Piaţa Financiară.

Comisia Europeană (CE) a avertizat de mai multe România pentru modul defectuos în care a cheltuit banii europeni, blocând temporar, în 2015, accesul la fonduri.

Orban a subliniat că, în cei zece ani, Produsul Intern Brut (PIB) al României a crescut cu aproape 60%, de la 98 miliarde euro în 2006, la 158 miliarde euro în 2015. În plus, investiţiile străine directe aproape că s-au dublat, de la 34,5 miliarde euro în 2006 la 64,4 miliarde euro în 2015.

”România de azi nu mai seamănă nici măcar cu cea de acum cinci ani, nu doar cu cea din 2006. Am evoluat mult din punct de vedere al democraţiei, suntem un stat mult mai consolidat. Vreau să vă uitaţi la ţările din jur, care nu sunt state membre. Să comparaţi evoluţia lor cu cea a statelor care au aderat la UE. Sunt diferenţe mari”, a adăugat Orban.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.