Industria, sector care reprezintă aproape un sfert din economia românească, a înregistrat în septembrie o creştere de 3,3% faţă de aceeaşi lună din 2015, în special ca urmare a avansului producţiei în sectorul-cheie de prelucrare, care a compensat continuarea declinului din industria minieră, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În august, industria înregistrase o creştere de 5,3% faţă de a opta lună a anului trecut, cel mai mare avans din ultimul an. 

Până în august, producţia industrială a înregistrat anul acesta cel mai mare avans în luna aprilie, de 3,4% faţă de aceeaşi lună din anul trecut, după un debut de an modest.

Pe date ajustate în funcţie de influenţele sezoniere, creşterea producţiei din septembrie a fost de 1,4% faţă de a noua lună a anului trecut. 

Pe sectoare, industria extractivă a înregistrat şi în septembrie un declin accentuat, de 14%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică  şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-a redus cu 4,2%.

Statisticile reflectă problemele pe care le înregistrează, în prezent, sectorul minier din România şi cel al companiilor de utilităţi, controlat în mare parte de stat şi care este subminat de lipsa reformelor şi de competitivitatea slabă.

Industria prelucrătoare, care are cea mai mare pondere în industria românească, a urcat cu 4,5% faţă de septembrie 2015. În august, industria de prelucrare avansase cu 7,1%. 

Comparativ cu luna august, producţia industrială a crescut cu 23% pe serie brută şi cu 1% pe seria ajustată în funcţie de influenţele sezoniere şi numărul de zile lucrătoare, indicatorul urmărit cel mai atent de economişti. 

Cumulat pe primele nouă luni, producţia industrială din România a crescut cu 1,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, avans susţinut de industria prelucrătoare, care a consemnat un plus de 2,3%.

Industria extractivă a scăzut, însă, cu 18,1%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică  şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat - cu 1,9%.

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, industria a înregistrat o creştere nesemnificativă, de 0,3% în primele nouă luni.

În 2015, producţia industrială a urcat cu 2,7%, după un avans de 6,1% în 2014 comparativ cu anul precedent.  Industria a contribuit, în 2015, cu 23,2% la formarea produsului intern brut (PIB) al României. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.