Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a colectat 32 miliarde lei la buget în primele două luni din acest an, cu 0,9% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă din 2016, iar preşedintele instituţiei a covocat o şedinţă pentru luni cu şefii de direcţii din ANAF, pentru un plan urgent de acţiune în scopul creşterii încasărilor, a anunţat vineri instituţia fiscală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul vine după ce, vineri dimineaţă, premierul Sorin Grindeanu s-a întâlnit cu ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, şi cu preşedintele ANAF, Bogdan Nicolae-Stan, la Palatul Victoria, principalul subiect al discuţiilor fiind situaţia îngrijorătoare a încasărilor la buget.

Premierul a cerut măsuri pentru creşterea încasărilor.

"Premierul României a solicitat creşterea gradului de colectare a veniturilor bugetare administrate de ANAF şi intensificarea mãsurilor de îmbunãtãţire a conformãrii voluntare. De asemenea, acesta şi-a exprimat disponibilitatea în susţinerea demersurilor ANAF pentru soluţionarea problemelor administrative, care afecteazã în prezent activitatea instituţiei", a precizat comunicatul ANAF.

Solicitarea premierului a venit după ce şeful ANAF a indicat că situaţia încasărilor la buget nu este chiar atât de rea. 

"Preşedintele ANAF a arătat că totalul veniturilor bugetare colectate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cumulat ianuarie şi februarie 2017" a însumat 31,99 miliarde lei, "ceea ce reprezintă o diminuare cu doar 0,9% - indice nominal faţă de perioada similară a anului trecut şi în condiţiile în care încasãrile din ianuarie 2016 s-au realizat prin aplicarea cotei de 24% TVA, în timp ce ianuarie 2017 a reflectat colectarea TVA în cotă de 20%", a precizat ANAF. 

Datele prezentate de ANAF sugerează că, după îmncasări foarte slabe în ianuarie, situaţia a dat semne de îmbunătăţire în a doua lună a anului.

În februarie, ANAF a colectat venituri bugetare de 13,87 miliarde lei, cu 6,7%, sau 874 milioane lei, mai mult faţã de februarie 2016, "în condiţiile în care cota de TVA în luna februarie 2016 era de 20%, iar în luna februarie 2017 - de 19%".  

Deşi susţine că încasările la buget au scăzut "cu doar 0,9%" în primele două luni din 2017, şeful ANAF anunţă măsuri urgente pentru creşterea încasărilor la buget.

"Ca urmare  a acestei analize, Preşedintele ANAF, domnul Bogdan - Nicolae Stan a convocat, în cursul zilei de luni, 6 martie, o întâlnire de lucru cu conducerea Direcţiilor Generale Regionale ale Finanţelor Publice,  Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili şi a Direcţiei Generale Antifraudã Fiscalã, în vederea structurãrii unui plan urgent de acţiune, care urmeazã a fi adus la cunoştinţa prim-ministrului, la începutul sãptãmânii viitoare", mai arată comunicatul ANAF.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.