Fondurile europene din agricultură nu au fost alocate întotdeuna unde trebuie, având în vedere că 30% din fondurile absorbite de România prin subvenţii agricole şi proiecte finanţate de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) au plecat către protecţie socială, a declarat, marţi, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Fondurile europene din agircultură au contribuit substanţial la dezvoltarea fermelor din România, dar nu întotdeauna s-au alocat unde trebuie. Foarte mulţi bani s-au pierdut pe protecţie socială. 30% din fondurile absorbite de România au plecat spre protecţia socială”, a spus Baciu.

Acesta susţine că încurajarea unor fermieri care nu sunt dispuşi să aducă plusvaloare în agricultură nu este benefică, astfel că aceştia nu ar trebui să primească subvenţii sau alte fonduri europene.

“Pentru o evoluţie sănătoasă, banii daţi trebuie să se întoarcă. Din cele 10 milioane de hectare, 3 milioane de hectare sunt ale celor despre care vorbesc. Ei lucrează, dar nu aduc plusvaloare. Eu mai degrabă dau bani cui care arată că aduce plusvaloare decât să-i dau banii altuia degeaba. (...) Banul trebuie să circule”, a completat Baciu, la conferinta "Agricultura de precizie: Tehnologii şi Inovaţii", organizată de TMT PR.

Preşedintele LAPAR a mai atătat că pentru ca fermierii să ţină pasul cu alţi fermieri europeni, aceştia trebuie să apeleze la o agricultura modernă.

 “Nu ne mai putem permite sa facem această activitate la voia întâmplării. Pentru a avea o anumită producţie trebuie să ţinem cont de anumiţi factori. Trebuie să analizăm fiecare specie în parte şi să vedem de ce condiţii are nevoie. Noi din cauza condiţiilor precare nu am reuşit să ţinem pasul cu tehnologia. A devenit o mare problemă recuperarea cheltuielilor deoarece piaţa este în stagnarea pe când preţurile inputurilor sunt în continuă ascensiune”, a adăugat Baciu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.