Banca Naţională a României (BNR) a anunţat marţi un curs de referinţă de 4,5363 lei/euro, în creştere cu 0,1% faţă de nivelul din şedinţa precedentă şi nou nivel maxim din 24 iunie, în condiţiile în care investitorii sunt îngrijoraţi în legătură cu situaţia bugetului îân 2017, ca urmare a creşterii salariilor bugetarilor şi scăderii taxelor, spun analiştii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vineri, BNR a afişat un curs de 4,5309 lei/euro.

În regiune, forintul şi zlotul s-au apreciat uşor în raport cu euro, în timp ce leul este afectat de întărzierea formări noului guvern şi de îngrijorările privind bugetul din 2017.

Îngrijorările afectează şi împrumuturile statului. 

La ultima licitaţie de titluri de stat, de joi, Ministerul Finanţelor a respins toate ofertele băncilor la licitaţia de certificate de trezorerie scadente în 20 decembrie 2017, în condiţiile în care oferta băncilor a fost foarte slabă, iar dobânzile solicitate au fost considerate prea mari.

În plus, Indicatorul Robor la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat marţi, în prima şedinţă interbancară de după Crăciun, până la 0,90% pe an, nivel maxim din 25 ianuarie, de la 0,85% în şedinţa precedentă.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 4,3368 lei până la 4,3397 lei. 

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Cursul francului elveţian a scăzut la 4,2224 lei, de la 4,2266 lei în şedinţa precedentă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.