Depozitele de gaze ale României, care înmagazinează stocuri pentru perioada rece, sunt umplute în proporţie de două treimi, deşi operatorii aveau obligativitatea să înmagazineze fiecare o anumită cantitate, până la data de 31 octombrie 2016, astfel încât depozitele să fie pline şi pregătite pentru consumul din această iarnă, arată o situaţie publicată pe site-ul Romgaz privind cantităţile de gaze injectate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, potrivit situaţiei la 14 decembrie 2016, în depozitele de gaze erau stocate numai 1,879 miliarde metri cubi gaze, din capacitatea totală de aproape 3 miliarde mc gaze.

”Din cantitatea totală, 1 miliard mc de gaze a fost injectat de Romgaz, restul de alţi operatori. Cel mai probabil, companiile private nu şi-au îndeplinit obligativitatea de a înmagazina cantitatea de gaze ce le-a fost atribuită. Teoretic, cele 1,9 miliarde mc gaze care sunt acum în depozite ar trebuie să ne ajungă în această iarnă. Dar dacă va fi o iarnă geroasă, consumul va creşte şi gazele nu vor ajunge”, au declarat surse din piaţă, pentru News.ro.

Nivelul stocului minim de gaze naturale pe care fiecare titular al licenţei de furnizare a gazelor naturale avea obligaţia de a-l constitui în depozitele de înmagazinare subterană până la data de 31 octombrie 2016 a fost stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), prin Decizia nr. 1.602 din 12 octombrie 2016.

De altfel, ANRE este şi autoritatea care trebuia să urmărească dacă propriul ordin a fost respectat şi implicit dacă cei 73 de operatori desemnaţi au înmagazinat respectivele cantităţi de gaze.

”Titularii licenţei de furnizare a gazelor naturale vor duce la îndeplinire prevederile prezentei decizii, iar compartimentele de resort din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei vor urmări respectarea acestuia”, arată ordinul ANRE.

Romgaz, prin Sucursala Ploieşti, operează şase depozite de înmagazinare de gaze: Bilciureşti, Urziceni, Bălăceanca, Gherceşti, Sărmăşel şi Cetatea de Baltă.

Capacitate activă totală în acest an este de 2,92 miliarde mc pe ciclu.

Compania Romgaz, controlată de stat, alături de OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producţia de gaze naturale a României.

Romgaz este una din cele mai profitabile companii ale statului. În primele nouă luni din acest an, profitul net al companiei a scăzut cu 27%, până la 713,7 milioane lei, în timp ce cifra de afaceri a scăzut cu 18%, la 2,4 miliarde lei, activitatea producătorului fiind afectată de scăderea consumului de gaze.

Producţia de gaze a companiei a scăzut cu 27%, la 3,03 miliarde metri cubi, faţă de 4,13 miliarde metri cubi în primele nouă luni ale anului trecut.

Acţiunile companiei se tranzacţionează pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român, cu o participaţie de 70%. Compania are în prezent o valoare de piaţă de 9,5 miliarde lei, echivalentul a 2,1 miliarde euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.