Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat o nouă listă cu datornici la bugetul de stat şi la celelalte bugete publice, care cuprinde 144.829 de contribuabili mici şi instituţii publice cu restanţe mai mari de 10.000 lei la 31 martie 2016, valoarea datoriilor neplătite fiind de 77,1 miliarde lei (17,2 miliarde euro), din care 81% sunt considerate nerecuperabile de către Fisc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 3 mai, ANAF a publicat alte două liste, care cuprindeau contribuabilii mijlocii lşi mari cu datorii  neplătite la stat.  Pe liste erau trecute 186 de companii mari cu datorii de 2,6 miliarde lei şi alte 2.486 de firme mijlocii, care trebuie să plătească Fiscului 3,8 miliarde lei.

Însă noua listă cuprinde un număr mult mai mare de contribuabili şi datorii cu mult peste nivelul înregistrat de contribuabilii mijlocii şi mari.

"144.829 de contribuabili mici şi instituţii publice  cu restanţe mai mari de 10.000 lei la 31.03.2016, înregistrează obligaţii fiscale totale de 77,11 miliarde de lei, din care 19% (14,65 miliarde de lei) sunt arierate recuperabile, iar 81% (62,46 miliarde de lei) reprezintă arierate nerecuperabile", precizează ANAF, într-o prezentare a noilor liste publicate. 

Cele mai mari datorii sunt înregistrate de Compania Naţională a Huilei - 5,2 miliarde lei, din care 1,47 miliarde lei la bugetul de stat, 2,79 miliarde lei la bugetul public de pensii, 290 milioane lei la bugetul pentru şomaj şi 654 milioane lei la bugetuul de sănătate. 

Compania Naţională a Huilei este în lichidare, după ce instanţa a decis intrarea companiei în faliment în aprilie 2015. 

O altă companie cu datorii mari la stat este Italia Tobaco Production SRL (1,48 miliarde lei). Firma este controlată de italianul Antonello Celestini, care a fost acuzat oficial de evaziune fiscală prin importuri neautorizate de tutun.

Alte firme cu restanţe mari sunt la bugetul de stat sau la celelalte bugete publice sunt  Agroponte SRL (1,47 miliarde lei), CFR SA (1,28 miliarde lei), Societatea pentru Conservarea şi Închiderea Minelor SA (1 miliard lei), Carom SA (980 milioane lei), Benz Oil SRL (749 milioane lei), Urban SA (485 milioane lei), Societatea Naţională a Cărbunelui (392 milioane lei) şi Rafinăria Dărmăneşti (371 milioane lei).

Pe lista publicată de ANAF nu apar firmele cu obligaţii fiscale pentru care s-au acordat şi sunt în derulare înlesniri la plată, cele a căror executare este suspendată şi cele care au termene de plată stabilite în planul de reorganizare judiciară.

"De asemenea, sunt exceptaţi de la publicare contribuabilii ale căror obligaţii fiscale restante înscrise în certificatul de atestare fiscală sunt mai mici sau egale cu suma de rambursat/restituit", a precizat ANAF. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.