Tribunalul Bucureşti a admis, joi, cererea companiei ELCEN,cel mai mare producător de energie termică din România, de intrare în insolvenţă şi a desemnat administratorul provizoriu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instanţa a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei ELCEN şi a desemnat ca administrator provizoriu societatea KPMG. Decizia poate fi contestată în şapte zile de la comunicare.

"Admite cererea debitorului Electrocentrale Bucureşti S.A. În temeiul art. 71 alin. 1 din Legea nr 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, deschide procedura generală a insolvenţei împotriva debitorului Electrocentrale Bucureşti S.A.", se arată în decizia Tribunalului Bucureşti.

Decizia a fost luată la o zi după ce un alt complet de la Tribunalul Bucureşti a admis cererea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti de intrare în insolvenţă.

Cererea de intrare în insolvenţă a ELCEN a fost depusă în 26 septembrie la Tribunalul Bucureşti după decizia luată în Consiliul de Administraţie al companiei controlate de Ministerul Energiei. Decizia ELCEN de a cere în instanţă declanşarea procedurii insolvenţei a fost luată ca urmare a situaţiei financiare a companiei şi a hotărârii din 21 septembrie a consilierilor generali ai Capitalei, de intrare în insolvenţă a RADET. 

"Având în vedere situaţia financiară a Electrocentrale Bucureşti SA şi datoriile înregistrate la furnizorii şi distribuitorii de combustibil, servicii şi produse, situaţie generată de neîncasarea contravalorii pentru marfa livrată, de la RADET Bucureşti, şi luând în considerare decizia Consiliului de Administraţie al Regiei, Consiliul de Administraţie al ELCEN a decis, astăzi (22 septembrie, n.r.), înaintarea cererii de intrare în insolvenţă a societăţii către Tribunalul Bucureşti", potrivit Consiliul de Administraţie al ELCEN.

Decizia "derivă din necesitatea  reorganizării societăţii, dar şi din cea de a asigura continuitatea producerii şi furnizării agentului termic pentru locuitorii din Bucureşti", preciza Consiliul de Administraţie al ELCEN.

Consilierii generali ai Capitalei au decis, în 21 septembrie, începerea procedurilor de intrare în insolvenţă a RADET. Consiliul de Administraţie al RADET a luat act în 22 septembrie de decizia Consiliului General al Municipiului Bucureşti, iar în 23 octombrie dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti, care va începe în 5 octombrie judecarea cererii RADET de intrare în insolvenţă.

În prezent, datoriile totale ale ELCEN au ajuns la aproximativ 1,8 miliarde de lei, iar creanţele înregistrate de RADET însumează aproximativ 3,7 miliarde de lei.

Compania ELCEN este controlată de Ministerul Energiei şi produce şi distribuie energie termică şi energie electrică. Este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din producţia la nivelul ţării şi 90% din producţia din Bucureşti.

RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi companii).  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.