Starea de urgenţă decretată în Turcia este binevenită, pentru că presupune că autorităţile sunt mai vigilente, iar cetăţenii şi turiştii sunt, astfel, mai în siguranţă, a declarat joi, pentru News.ro, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, care subliniază totodată că turiştii români aflaţi în staţiunile turceşti nu au dorit să se întoarcă în ţară mai devreme, iar foarte puţini din aceia care îşi făcuseră deja rezervări au renunţat la vacanţe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Această stare de urgenţă ar trebui să fie un lucru pozitiv, se întăreşte siguranţa şi atenţia. Înseamnă că poliţia şi armata sunt mai vigilente, mai pregătite să intervină în orice moment. Pe de altă parte, şi în Franţa e stare de urgenţă. Este mai multă stricteţe la aeroporturi", a declarat, pentru News.ro,  Alin Burcea.

Acesta spune că din staţiunile turceşti nu s-a întors niciun turist român mai devreme din vacanţă. Au existat însă câteva retrageri de la înscrierile făcute.

"Eu (la agenţia sa de turism, Paralela 45, n.r.) am avut vreo 30 (de renunţări, nr.) la 8.000 de turişti, deci foarte puţini. Lovitura de stat, toată nebunia a durat 48 de ore. Dar cine îşi retrage banii, şi-i retrage pe socoteala lui. Noi nu primim banii înapoi de la hotelieri, că nu e forţă majoră", menţionează preşedintele ANAT.

Starea de urgenţă din Turcia a intrat în vigoare joi, după ce ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial, au anunţat autorităţile, citate de Reuters.

Decretul privind starea de urgenţă a apărut în Monitorul Oficial la ora locală şi a României 01.00.

Pe timpul stării de urgenţă, preşedintele poate conduce ţara prin decrete. Interdicţii de circulaţie pot fi impuse, iar mitingurile şi protestele pot fi interzise fără să fie consultate autorităţile. Presa poate fi, de asemenea, limitată, iar forţele de securitate pot percheziţiona persoane, vehicule şi pot confisca potenţiale probe.

Ministerul de Interne a anunţat însă că aceasta "nu-i va afecta pe civili", potrivit unei corespondenţe Al Jazeera la Ankara.

Ministerul român al Afacerilor Externe precizează că, potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile turce, instaurarea stării de urgenţă în Turcia nu are ca efect direct restricţionarea libertăţii de circulaţie a populaţiei civile sau a turiştilor străini, însă autorităţile române reiterează avertismentul adresat românilor aflaţi în această ţară de a rămâne extrem de precauţi şi vigilenţi.

Ministerul Afacerilor Externe informează că, începând cu data de 20 iulie, a fost decretată de Guvernul turc starea de urgenţă pe întreg teritoriul Republicii Turcia, pentru o durată de 3 luni.

Potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile turce, instaurarea stării de urgenţă nu are ca efect direct restricţionarea libertăţii de circulaţie a populaţiei civile, nici a turiştilor străini. MAE este în permanent contact cu autorităţile turce în vederea informării, în timp real, cu privire la evoluţia situaţiei, precizează MAE într-o nouă atenţionare de călătorie emisă pentru Turcia.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români pot apela telefonic Ambasada României la Ankara şi Consulatele Generale ale României din Istanbul şi Izmir prin intermediul Centrului de Contact şi Suport pentru Cetăţenii Români din Străinătate, care funcţionează în regim de permanenţă, la numerele +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.