Rezervele valutare gestionate de Banca Naţională a României (BNR) au scăzut în luna decembrie cu 145 milioane euro, sau 0,4%, faţă de noiembrie, ajungând la 34,242 miliarde euro, însă au urcat cu peste 2 miliarde euro faţă de finalul anului 2015, arată datele publicate marţi de banca centrală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La finalul lunii noiembrie, rezervele se situau la 34,387 miliarde euro, în timp ce la sfârşitul anului 2015, rezervele valutare erau evaluate la 32,238 miliarde euro.

În decembrie au intrat în rezervele valutare 656 milioane euro, în scădere cu un sfert faţă de nivelul înregistrat în luna precedentă.

Ieşirile au fost mai mari, de 801 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de bănci, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Banca Naţională obligă băncile din România să depună 10% din pasivele în valută la BNR, pentru scadenţele reziduale de peste doi ani.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, dar valoarea sa a scăzut la 3,66 miliarde euro, de la 3,74 miliarde euro în noiembrie, ca urmare a reducerii cotaţiilor metalului galben.

Rezervele internaţionale ale României, care însumează valute şi aur, erau la finalul anului 2016 de 37,905 miliarde euro, în scădere cu 219 milioane euro faţă de luna precedentă.

Comparativ cu finalul lui 2015, rezervele internaţionale ale României administrate de BNR au urcat cu 2,42 miliarde euro sau 6,8%.

În luna ianuarie, Ministerul Finanţelor are de plătit 138 milioane euro în contul datoriei publice denominate în valută. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.