Asociaţia pentru Certificare Forestieră (The Forest Stewardship Council, FSC) a decis să revoce statutul de probaţiune al grupului austriac Schweighofer şi să se dezasocieze de companie, a anunţat organizaţia într-un comunicat publicat pe site, precizând că va începe demersurile pentru “o prezenţă permanentă în România”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Decizia a fost luată de Consiliul Internaţional de Administraţie al FSC, după ce acesta a primit informaţii suplimentare privind o posibilă încălcare a standardelor de măsurare a lemnului, ce vor necesita o anchetă suplimentară a Politicii de Asociere, pentru a stabili amploarea şi impactul”, explică FSC în comunicat.

Asociaţia consideră că iniţierea unei anchete suplimentare nu este compatibilă cu menţinerea statului de probaţiune pentru companie, se explică în comunicat.

Consiliul a precizat că, dacă acuzaţiile se confirmă, există pericolul ca produse care nu respectă standardele şi politicile FSC să fie comercializare prin lanţuri de aprovizionare, în urma unui statut de probaţiune prelungit - o situaţie considerată inacceptabilă pentru organizaţie.

Grupul Schweighofer a informat FSC că acceptă decizia şi va renunţa imediat la certificările obţinute.

FSC a dat asigurări că recunoaşte eforturile lui Schweighofer din ultimele trei luni de a dezvolta un plan preliminar de acţiune corectivă şi încurajează compania să folosească această activitatea pentru a continua discuţiile şi a dezvolta o foaie de drum prin care să pună capăt dezasocierii.

În funcţie de rezultate, Consiliul de Administraţie ar putea lua în calcul o abordare treptată de reasociere pentru centrele grupului din afara României.

“FSC va începe să construiască o prezenţă permanentă în România, pentru a se implica eficient cu membrii săi şi părţile implicate, pentru a asigura mecanismele potrivite, pentru stabilirea unui forum dedicat de soluţii, pentru a identifica soluţii pe termen lung la provocările privind administrarea responsabilă a pădurilor în ţară. În acest sens, se va implica într-un dialog constructiv cu grupul Schweighofer cu toate părţile implicate din ţară”, a declarat directorul general al FSC, Kim Carstensen.

La sfârşitul anului trecut , retailerul de bricolaj Hornbach anunţa că din luna ianuarie 2017 va renunţa la contractul cu firma austriacă Holzindustrie Schweighofer în ceea ce priveşte comercializarea lemnului de construcţii şi a celui rindeluit, deoarece compania vrea ca furnizorii săi “să respecte principiile silviculturii responsabile”.

La începutul anului trecut, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind posibile înţelegeri între companii active pe piaţa prelucrării lemnului în vederea împărţirii pieţei, surselor de aprovizionare, precum şi adjudecării lemnului destinat comercializării la un preţ minimal în cadrul licitaţiilor organizate de Direcţiile silvice Alba şi Hunedoara.

Consiliul Concurenţei, a efectuat, la acea dată, inspecţii inopinate la sediile companiilor Holzindustrie Schweighofer, Egger Romania, Kronospan Romania, Kronospan Sebeş, Silva Logistic Services, Alredia şi Lacul Codrilor.

Holzindustrie Schweighofer a înregistrat în 2015 o cifră de afaceri de 1,9 miliarde de lei(422 de milioane de euro), în uşoară scădere faţă de 2014, an în care compania a obţinut afaceri de 2 miliarde de lei. Firma austriacă a înregistrat un profit de 206 milioane de lei (45 de milioane de euro).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.