Faptul că existau comportamente iresponsabile ale unor instituţii de credit a fost unul dintre motivele pentru care fost adoptată ordonanţa de urgenţă 52/2016 privind creditele de consum, care a intrat în vigoare de la 30 septembrie şi îi protejează mai bine pe consumatori în raport cu creditorii, a declarat joi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Bogdan Pandelică, în cadrul evenimentului de lansare a Patronatului Creditului IFN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ordonanţa 52/2016 reprezintă, în realitate, transpunerea în legislaţia românească a directivei europene 17, care trebuie aplicată obligatoriu de toate statele membre ale Uniunii Europene.

Şeful ANPC susţine că introducerea acestor măsuri în legislaţia europeană şi românească a avut la bază elemente precum comportamente iresponsabile ale unor jucători din piaţă sau lipsa infromaţiei corecte şi complete către consumatori.

“Existau nişte comportamente iresponsaile a unor jucători din domeniu, nu exista o relaţie transparentă între profesionişti şi consumatori”, a spus Pandelică.

Din 30 septembrie, băncile româneşti aplică efectiv Directiva europeană 17, care a intrat în vigoare şi în România şi care oferă o protecţie suplimentară clienţilor în raportul cu băncile.

Astfel, băncile au obligaţia de a informa clienţii cu privire la variaţiile de curs, dobânzile penalizatoare în caz de restanţe sunt limitate drastic şi sunt eliminate din momentul începerii procedurii de executare silită.

În plus, clienţii nu mai plătesc comision în cazul în care rambursează anticipat creditele.

Companiile Ferratum IFN, IFN Extra Finance, Telecredit IFN, Viva Credit IFN şi Zaplo IFN au anunţat joi  înfiinţarea Patronatului Creditului IFN.

Companiile care fac parte din Patronatului Creditului IFN au acordat în primele şase luni ale anului credite de consum de 98 milioane lei, având un portofoliu de 180.048 de contracte.

PCIFN acoperă aproximativ 5% din totalul pieţei creditului de consum IFN din România după volumul nou finanţat şi în jur de 50% după numărul de contracte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.