Un medicament care distruge plăcile de proteine care se acumulează în creierele pacienţilor diagnosticaţi cu maladia Alzheimer, afectând astfel memoria, a generat rezultate promiţătoare, au anunţat oamenii de ştiinţă, într-un studiu publicat miercuri de revista Nature, informează bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Experţii recomandă însă ca această descoperire să fie privită cu multă precauţie, deoarece noul medicament, Aducanumab, se află într-un stadiu incipient de dezvoltare.

Autorii studiului spun că medicamentul este sigur şi afirmă că el opreşte declinul memoriei.

O serie de teste mai ample se desfăşoară în această perioadă cu scopul de a evalua efectele generate de noul medicament.

Acumularea de depozite amiloide în creier reprezintă ţinta pe care o urmăresc mai multe medicamente dezvoltate de oamenii de ştiinţă în ultimii ani împotriva maladiei Alzheimer.

Noul studiu, realizat pe un eşantion de 165 de pacienţi, a fost conceput pentru ca medicii să verifice dacă Aducanumab poate fi administrat pacienţilor în condiţii de siguranţă.

După un an de tratament, savanţii au remarcat faptul că efectul distrugător asupra plăcilor amiloide era cu atât mai mare cu cât dozele de Aducanumab au fost mai mari.

Apoi, cercetătorii au efectuat teste de memorie şi au descoperit ”efecte pozitive”.

Cu toate acestea, 40 de persoane s-au retras din studiu - jumătate dintre ei au spus că au luat această decizie din cauza efectelor secundare pe care le-au experimentat, precum migrenele. Acestea au fost mai des întâlnite cu cât dozele administrate au fost mai mari.

Următoarea etapă a studiului - faza a 3-a - implică două teste separate. Pentru ele, medicii vor recruta 2.700 de pacienţi diagnosticaţi cu Alzheimer într-un stadiu incipient, în America de Nord, Europa şi Asia, cu misiunea de a testa efectele totale pe care acest medicament le are asupra declinului cognitiv.

Medicul Alfred Sandrock, angajat al companiei de biotehnologie Biogen, care a colaborat cu cercetătorii de la Universitatea Zurich pentru acest studiu, a spus: ”Faza a 3-a trebuie neapărat să fie realizată şi sper că ea va confirma ceea ce noi am descoperit deja în acest studiu. Într-o bună zi sper că vom putea să tratăm oameni care nu prezintă simptome, pentru că, dacă ai depozite de amiloide în creier, e foarte probabil să dezvolţi Alzheimer”. 

Comunitatea ştiinţifică a cunoscut însă multe dezamăgiri în ceea ce priveşte dezvoltarea unui medicament eficient împotriva Alzheimer şi a trecut mai mult de un deceniu de când a fost aprobat cel mai recent medicament pentru pacienţii cu această boală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.