Televiziunea olandeză a dat startul unei campanii amuzante, publicând un videoclip în care sunt lăudate într-o manieră caricaturală istoria ţării şi facilităţile fiscale oferite de autorităţile din ”Ţara lalelor”. Urmând exemplul olandezilor, televiziunile din mai multe ţări europene s-au înscris în această campanie şi se întreabă la rândul lor ”Cine este pe locul al doilea?”, parodiind astfel sloganul ”America first” (”America pe primul loc”) folosit în mod repetat de Donald Trump în discursul pe care l-a rostit în timpul ceremoniei de învestitură, informează bigstory.ap.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai multe posturi publice de televiziune de pe continentul european au publicat în ultimele zile o serie de videoclipuri de satiră, adresate preşedintelui Donald Trump, care este întrebat, într-o manieră ironică, dacă ţările lor pot să ocupe locul al doilea în lista de priorităţi a noii administraţii de la Casa Albă, în contextul în care Donald Trump a repetat obsesiv sloganul ”America first” în discursul lui de învestitură.

SRF, radiodifuzorul public din Elveţia, a lăudat în clipul ei ”munţii mari şi graşi” ai acestei ţări, dar şi rezerva ei de aur impresionantă, ironizându-l astfel pe Trump, care a fost prezentator al reality show-ului ”The Apprentice”, un concurs dedicat celor mai talentaţi antreprenori din Statele Unite.

Clipul televiziunii RTP din Portugalia a lăudat ”plajele uriaşe, enorme” ale acestei ţări, imitând stilul de a vorbi al preşedintelui american. ”Nici măcar nu trebuie să îţi iei cu tine spray-ul bronzant”.

Televiziunile din alte ţări europene au mers şi mai departe cu aceste clipuri-satiră. Cel realizat de televiziunea publică ZDF din Germania afirmă că Adolf Hitler ”a făcut Germania mare din nou” - referire la sloganul de campanie ”Make America Great Again” utilizat de Donald Trump.

Jurnalistul de satiră Jan Boehmermann, care a ţinut anul trecut prima pagină a presei internaţionale după ce a recitat un poem obscen dedicat preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan - declanşând un scandal internaţional -, le-a invitat şi pe celelalte televiziuni europene naţionale să se alăture acestui proiect insolit.

Până sâmbătă, şapte videoclipuri au fost publicate pe o platformă online, denumită Every Second Counts, unde sunt prezentate clipurile realizate de televiziunile din Olanda, Portugalia, Elveţia, Germania, Danemarca, Belgia şi Lituania.

Platforma online poate fi accesată pe site-ul https://www.everysecondcounts.eu

Un cont de Twitter asociat acestei platforme online afirmă că Luxemburgul - o ţară al cărei teritoriu este mai mic decât cel al statului american Rhode Island - va fi următorul stat european care ”îşi va proclama măreţia” în faţa lumii întregi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.