Compania SpaceX a stabilit, duminică, un nou record mondial al numărului de sateliţi trimişi pe orbită cu o singură rachetă, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O rachetă Falcon a SpaceX, lansată din Florida, a dus pe orbită 143 de sateliţi, de diferite dimensiuni, cu 39 mai mulţi decât plasase în 2017 un vehicul indian.

SpaceX a avut 10 sateliţi pe Falcon, care vor fi adăugaţi „constelaţiei” Starlink, ce va furniza internet de mare viteză pe întreg globul.

Compania Planet din San Francisco a avut cei mai mulţi sateliţi - 48. Aceştia fac parte din modelele SuperDove, care fotografiază suprafaţa Pământului zilnic la o rezoluţie de 3-5m. În prezent, compania are pe orbită mai mult de 200 de astfel de sateliţi.

Majoritatea celor din încărcătura Falcon au dimensiuni puţin mai mari decât o cană de cafea, iar altele au fost mai mici decât o carte.

Unele dintre cele mai mari astfel de obiecte au dimensiunea unei valize. Între acestea s-au numărat câţiva sateliţi radar. În mod obişnuit, aceştia erau mari, cântărind tone şi transportarea lor costa milioane de dolari, astfel că doar agenţiile militare mari îşi puteau permite să le opereze.

Dar, odată cu evoluţia tehnologiei, dimensiunile au fost reduse semnificativ (sub 100 de kilograme), la fel şi costul lor (aproximativ două milioane de dolari).

Sateliţi ai Iceye (Finlanda), Capella şi Umbra (SUA) şi iOPS (Japonia) au fost transportaţi duminică pe orbită. Aceste startup-uri asamblează „constelaţii” care vor transmite, rapid şi în mod repetat, imagini ale Pământului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.