Sculptura ”Cuminţenia Pământului”, pentru care statul român a lansat o subscripţie publică privind strângerea sumei de 6 milioane de euro, a fost mutată, vineri, la Banca Naţională a României (BNR), după ce Muzeul Naţional Controceni, unde se afla din noiembrie 2014, a cerut încetarea contractului de comodat şi a predat-o proprietarilor de drept ai operei lui Constantin Brâncuşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Muzeul Cotroceni a cerut denunţarea contractului de comodat încă din urmă cu o lună, iar reprezentanţii instituţiei au anunţat, vineri, că le-a fost predată proprietarilor de drept ai operei realizate de Constantin Brâncuşi.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

”Urmare încetării contractului de comodat, încheiat între Muzeul Naţional Cotroceni, în calitate de comodatar şi doamnele Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, în calitate de comodante, având ca obiect transmiterea folosinţei sculpturii «Cuminţenia Pământului», azi, 10 iunie 2016, opera marelui artist Constantin Brâncuşi a fost predată proprietarilor de drept, conform prevederilor contractuale şi legislaţiei în vigoare privind respectarea normelor de conservare pentru bunurile culturale mobile”, a fost mesajul transmis de Muzeul Naţional Controceni.

Contactat de News.ro, avocatul proprietarilor, Bogdan Grabowski, a precizat că sculptura va fi expusă la BNR, până când statul va deveni proprietar al lucrării. 

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

”Proprietarii ar fi preferat să se rezolve mult mai simplu”, a spus el, referindu-se la modalitatea găsită de statul român de a strânge suma de 6 milioane de euro din cele 11 care trebuie plătite Paulei Ionescu şi Alinei Şerbănescu pentru achiziţionarea operei lui Brâncuşi. ”Cu siguranţă, statul va găsi cumva banii necesari”, a mai declarat Bogdan Grabowski.

Tot vineri, Ministerul Culturii a anunţat că subscripţia naţională pentru achiziţia operei ”Cuminţenia Pământului”, deschisă de Ministerul Culturii şi Guvernul României în data de 8 aprilie, are un nou partener - ING BANK România - în lista băncilor care sprijină achiziţia sculpturii lui Constantin Brâncuşi.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Până în prezent, donaţiile făcute în cadrul subscripţiei publice au depăşit 138.000 de euro.

Este necesară strângerea sumei de 6 milioane de euro până pe data de 30 septembrie 2016, pentru a completa cele 5 milioane de euro alocate deja de Guvernul României. Sumele pot fi donate în conturile anunţate de Ministerul Culturii, pe site-urile brancusiealmeu.ro şi cuminteniapamantului.ro.

În situaţia în care, la data de 31 octombrie 2016, statul român nu dobândeşte dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, sumele colectate vor fi restituite donatorilor. În această situaţie, sumele vor fi restituite abia în 2017, Guvernul având la dispoziţie pentru elaborarea unei hotărâri în acest sens data de 31 decembrie 2016.

Opera ”Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.