Scriitoarea britanică Deborah Levy, nominalizată la Man Booker Prize în 2012, se numără printre cei şase romancieri care alcătuiesc lista scurtă de la Man Booker Prize 2016, informează bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scriitoarea britanică Deborah Levy a fost nominalizată la Man Booker Prize în anul 2012 cu romanul ”Swimming Home”.  În acest an, ea este nominalizată pentru romanul ”Hot Milk”, a cărui acţiune este plasată în Andaluzia. 

Lista scurtă din acest an îi mai include pe scriitoarea americană Ottessa Moshfegh (”Eileen”), scriitorul britanic Graeme Macrae Burnet (”His Bloody Project”), scriitorul american Paul Beatty (”The Sellout”), scriitoarea canadiană Madeleine Thien (”Do Not Say We Have Nothing”) şi romancierul canadian David Szalay (”All That Man Is”).

Astfel, în cel de-al treilea an de când scriitorilor de limbă engleză din afara Marii Britanii li s-a permis să concureze pentru acest premiu, lista scurtă de la Man Booker Prize 2016 cuprinde doi scriitori britanici, doi scriitori americani şi doi scriitori canadieni.

În ”Hot Milk”, cel mai recent roman semnat de Deborah Levy, protagonista, Sofia, este o tânără obligată să treacă peste relaţia dificilă pe care o are cu mama ei, atunci când cele două călătoresc împreună în Spania, şi să găsească un medicament care să vindece misterioasa paralizie a acesteia.

Celălalt scriitor britanic de pe lista scurtă, Graeme Macrae Burnet, a fost nominalizat pentru ”His Bloody Project”, un roman poliţist cu o acţiune plasată în Highlands, o regiune istorică a Scoţiei.

Romanul ”Eileen” al scriitoarei americane Ottessa Moshfegh, originară din Boston, vorbeşte despre destinul trist al unei tinere, prinsă între munca de secretară într-o închisoare pentru adolescenţi şi rolul de protectoare a tatălui ei alcoolic. Volumul ”Eileen” a fost deja recompensat în acest an cu PEN/ Hemingway Award pentru cel mai bun roman de ficţiune de debut.

Romancierul american Paul Beatty a fost nominalizat cu volumul ”The Sellout”, care explorează subiecte complexe, precum violenţa şi rasele umane.

Cartea ”Do Not Say We Have Nothing” a scriitoarei canadiene Madeleine Thien explorează unul dintre cele mai importante regimuri politice din secolul XX - Revoluţia Culturală Chineză. Acţiunea este prezentată din perspectiva unei tinere femei chineze care reuşeşte să fugă în Canada, după tragedia din Piaţa Tiananmen.

Canadianul David Szalay a fost nominalizat pentru ”All That Man Is”, un roman care descrie nouă bărbaţi, în stadii diferite ale vieţilor lor.

Juriul Man Booker Prize din acest an este prezidat de Amanda Foreman. 

Câştigătorul Man Booker Prize 2016 va fi anunţat pe 25 octombrie, la Londra.

În 2015, Man Booker Prize a fost atribuit scriitorul jamaican Marlon James, pentru romanul ” A Brief History of Seven Killings”.

Premiul Man Booker, cunoscut şi ca Booker Prize, este un premiu literar ce se acordă în fiecare an celei mai bune opere scrise în limba engleză, de un romancier din ţările membre ale Commonwealth-ului şi Republica Irlanda.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.