Instituţii media precum BBC, Associated Press, Deutsche Welle, The New York Times, CNN, Euronews, dar şi din Rusia, China, Spania, Italia, Serbia şi-au trimis corespondenţi la Bucureşti încă din 31 ianuarie, prima zi a protestelor, când mii de demonstranţi au ieşit seara în stradă şi au manifestat faţă de controversata Ordonanţă a Guvernului de modificare a Codurilor penale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Televiziunile din Marea Britanie, SUA, China şi corespondenţi de presă locali au relatat zi de zi, în direct, evoluţia evenimentelor de la Bucureşti şi din ţară, care au culminat cu abrogarea OUG 13 şi demisia ministrului Justiţiei. 

Jurnaliştii străini au rămas conectaţi la ceea ce se întâmplă în România şi după ce Guvernul a abrogat OUG 13, dar sute de mii de români au continuat să protesteze în Piaţa Victoriei din Bucureşti şi în mai multe oraşe. 

Manifestaţiile au fost transmise în direct, din mijlocul pieţelor, de publicaţiile străine, iar imaginile cu protestatarii care au aprins telefoanele mobile, lanterne şi brichete au fost cele mai promovate de către presa internaţională.

Pe pagina de Facebook a BBC imaginile cu "protestul luminii" au înregistrat peste 2,8 milioane de vizualizări.  

Nick Thorpe a relatat pentru BBC atmosfera din România legată de deciziile Guvernului şi a stat de vorbă cu şeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

"A admis că modul de comunicare din partea Guvernului a fost stângace, dar a apreciat că deciziile au fost bine intenţionate”, a transmis Nick Thorpe.

"Tăriceanu, fost prim-ministru, a respins ipoteza larg răspândită în ţară conform căreia acest conflict este între oficiali corupţi şi o societate care îşi doreşte să lupte împotriva corupţiei”, continuă jurnalistul.

"Îmi pare rău să o spun, dar sistemul judiciar din România nu este independent şi aceasta este o chestiune care trebuie rezolvată în viitor”, a declarat Tăriceanu şi a făcut vobire despre cum procurorii, în special cei de la Direcţia Naţională Anticorupţie, au o legătură strânsă cu serviciile secrete.

Jurnalistul mai scrie că argumentele lui Tăriceanu sunt total opuse faţă de cele ale şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, care într-un interviu a susţinut că sistemul judiciar este independent, iar DNA a cercetat politicieni atât de la Putere, cât şi din Opoziţie. Kovesi a subliniat că DNA ar fi fost fără putere dacă ordonanţa intra în vigoare.

Tot pentru BBC, reporterul Steve Rosenberg a transmis din mijlocul mulţimii adunate în Piaţa Victoriei că Guvernul nu ar fi dat înapoi în privinţa ordonanţei de urgenţă fără presiunea străzii. "Puterea poporului a fost decisivă în acest caz”, comentează el şi aminteşte de eforturile în lupta anticorupţie din ultimii ani din România.

Corespondentul din România pentru Associated Press, Alison Mutler, a transmis că românii nu renunţă la protestele din stradă, în ciuda gerului şi a faptului că Guvernului a aborgat ordonanţa hulită. AP vorbeşte şi despre manifestaţia de la Cotroceni şi punctează că cei aflaţi acolo cer demisia preşedintelui Klaus Iohannis, pe care îl consideră principalul vinovat de criza politică.

Deutsche Welle a filmat protestul din Piaţa Victoriei şi a remarcat faptul că au ieşit în stradă sute de mii de oameni împotriva ordonanţei care slăbeşte legislaţia anticorupţie. "Este cea mai mare demonstraţie din ţară de la prăbuşirea regimului comunist. Guvernul a abrogat ordonanţa, dar protestele continuă”, spune Deutsche Welle.

Şi reporterii Rick Lyman şi Kit Gillet de la The New York Times au venit în Piaţa Victoriei să stea de vorbă cu oamenii şi surprind nemulţumirile legate de faptul că toate aceste evenimente au dat la presiunea străzii un singur ministru demisionar, cel al Justiţiei, Florin Iordache. De asemenea, The New York Times a publicat vineri şi un articol în limba română - ”În România, tentaculele corupţiei cuprind viaţa de zi cu zi”, cu mărturii ale românilor despre corupţie.

"Ordonanţa a fost abrogată, amendamentele sunt deja istorie, dar protestatarii continuă să nu aibă încredere în prim-ministrul Sorin Grindeanu”, a transmis şi David Chater pentru Al Jazeera.

Jurnalistul consideră că protestele au însemnat o luptă pentru supravieţuire pentru PSD, formaţiunea de stânga aflată la Putere, şi vorbeşte despre faptul că vieţile românilor au fost afectate dintotdeauna de corupţie.

Jurnaliştii de la CCTV, China, redau o declaraţie a ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, care a susţinut că în România va avea loc o dezbatere pe temele fierbinţi din aceste zile şi chiar se va solicita sprijinul UE pentru lămuriri.

Corespondenţii din România pentru CNN, Elizabeth Roberts şi Cristiana Moisescu, au transmis faptul că prim-ministrul Sorin Grindeanu intenţionează în continuare să modifice Codurile penale, dar prin lege dezbătută în Parlament. Este prezentată şi atmosfera din Parlamentul României când preşedintele Klaus Iohannis s-a adresat pe această temă.

Euronews a stat de vorbă cu mai mulţi tineri care promit să vină în Piaţa Victoriei din Capitală în fiecare zi şi solicită demisia Guvernului. Euronews face referire şi la acuzaţiile lansate de susţinătorii Executivului, conform cărora cei din piaţă au fost plătiţi să protesteze.

Pentru Euronews a făcut declaraţii şi actorul şi cântăreţul Tudor Chirilă: "Politicienii încearcă să scape de condamnare. După părerea mea, despre asta este vorba, deoarece ei nu vor să stea de vorbă cu oamenii. Nu vor un dialog”, a spus el.

Cotidianul britanic The Guardian a solicitat românilor să transmită de ce protestează. "Dacă protestaţi în România, am vrea să ne spuneţi de ce”, era pe 3 februarie anunţul din articolul semnat de Carmen Fishwick.

Jurnalistul David Connett a scris pe 4 februarie în The Guardian că premierul Sorin Grindeanu a retras controversata ordonanţă în urma protestelor. "Prim-ministrul, Sorin Grindeanu, a spus în şedinţa de duminică de la Guvern, că OUG 13 va fi abrogată, după ce aproximativ 140.000 de demonstranţi au protestat în faţa cabinetului”, a scris Connett.

Cotidianul francez Le Monde a titrat: "Liviu Dragnea, le visage de la corruption roumaine”. Articolul este semnat de Jean-Baptiste Chastand şi Mirel Bran (corespondentul publicaţiei la Bucureşti).

În articolul “Liviu Dragnea, imaginea corupţiei româneşti”, jurnaliştii îl caracterizează pe şeful PSD: “După modelul liderilor ultraconservatori unguri şi polonezi, acest politican de stânga afiliat Socialiştilor europeni, a profitat pentru a-şi acuza opozanţii că sunt manipulaţi de miliardarul american de origine ungară George Soros, care finanţează organizaţii ale societăţii civile din Europa de Est prin fundaţia sa. Şi nu ezită să joace cartea naţionalismului, plângându-se de influenţa Bruxelles-ului sau companiilor străine, ceea ce este rar într-o ţară proeuropeană”, notează cotidianul francez.

“Ordonanţele de urgenţă menite să graţieze o mulţime de oficiali condamnaţi şi să dezincrimineze abuzul în serviciu de nivel scăzut, pe care proteste în masă au obligat Guvernul să le retragă, au fost o trădare a poporului român de către conducătorii săi”, comentează The Financial Times.

Alţi jurnalişti au intervievat şi reprezentanţii instituţiilor care luptă împotriva corupţiei: procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi procurorul general, Augustin Lazăr.

Andrew Byrne şi Neil Buckley, jurnalişti la The Financial Times, au scris despre “republica procurorilor” şi despre eticheta “corupţia ucide, în articolul “The week revolution returned to Romania”.

Kovesi a acordat un interviu şi pentru publicaţia olandeză NRC Handelsblad, în care a vorbit despre faptul că OUG 13 ar fi creat un precedent periculos şi ar fi afectat activitatea DNA. Tot ea, pentru La Repubblica, s-a declarat nemulţumită că abrogarea actului normativ nu rezolvă intenţiile iniţiale ale Guvernului şi conţine "formulări declarate neconstituţionale de CCR”.

Jurnaliştii spanioli de la El Pais l-au intervievat pe procurorul general Augustin Lazăr, care a afirmat: "Această ordonanţă a fost concepută pentru a avea anumiţi beneficiari concreţi, selectaţi. S-au gândit că este o idee bună să salveze pe cineva care are un proces în desfăşurare chiar acum. Iar asta se numeşte conflict de interese”.

De asemenea, au prezentat şi transmis de la protestele din România postul german ARD, N1 (Serbia), China Nouă, Reuters, AFP, CNN Balcani, posturi din Rusia, din Bulgaria, jurnalişti independenţi. Despre protestele antiguvernamentale din România a retalat şi canalul Telesur, care emite pentru ţări din America de Sud. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.