Sumele donate pentru achiziţionarea de către stat a sculpturii ”Cuminţenia Pământului” care nu vor fi restituite vor deveni venituri la bugetul de stat, potrivit Hotărârii de Guvern privind stabilirea măsurilor necesare pentru restituirea sumelor încasate în urma subscripţiei naţionale, document pus în dezbatere publică de Ministerul Culturii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sumele donate conform OUG 10/2016, pentru care persoanele fizice sau juridice şi-au exprimat opţiunea conform prevederilor art. 3 alin.(6), sau pentru care donatorii nu au putut fi identificaţi indiferent de modalitatea de colectare sau care nu au putut  face dovada donaţiei, până la 31 decembrie 2017, se fac venituri la bugetul de stat, sumele colectate se vor transfera de către Ministerul Culturii din contul de disponibilităţi prevăzut la art. 3 alin. (1) OUG nr. 10/2016, deschis la Trezoreria Statului la bugetul statului, într-un cont de venituri ale bugetului de stat”, arată Hotărârea de Guvern, disponibilă pe site-ul Ministerului Culturii.

Persoanele fizice sau juridice care au donat pentru achiziţionarea de către stat a sculpturii ”Cuminţenia Pământului” şi care nu doresc restituirea banilor, îşi pot exprima această opţiune, în mod expres, în scris, către Ministerul Culturii, până la data de 31 martie 2017.

În cazul în care Ministerul Culturii nu deţine suficiente informaţii pentru identificarea anumitor donatori, instituţia va comunica public pe pagina proprie de internet şi prin mijloacele mass-media necesitatea transmiterii informaţiilor necesare in vederea restituirii sumelor donate.

Donatorii neidentificaţi trebuie să depună la Ministerul Culturii  la adresa/adresele, inclusiv prin poşta electronică, comunicate public pe pagina proprie de internet şi pe pagina Guvernului, precum şi pe alte căi mediatice, o cerere de restituire a sumelor, până la data de 31 octombrie 2017. Cererea de restituire trebuie să fie însoţită de copii ale documentelor de plată ale solicitanţilor.

MC va verifica dacă cererea respectă toate obligaţiile pentru efectuarea plăţii, iar în condiţii optime, în termen de 60 zile de la depunerea cererii, va restitui suma. 

În situaţia în care persoana solicitantă nu este îndreptăţită la restituire sau nu face dovada depunerii sumei solicitate, Ministerul Culturii respinge cererea şi înştiinţează solicitantul. 

Documentul mai arată că sumele donate în vederea achiziţionării de către stat, prin Ministerul Culturii, a operei de artă "Cuminţenia Pământului", se restituie integral donatorilor din contul de disponibilităţi deschis la Trezoreria Statului şi/sau din conturile deschise la instituţiile de credit, până la data de 31 decembrie 2017.

Sumele colectate în lei vor fi restituite pe bază de ordin de plată din contul de disponibilităţi deschis de Ministerul Culturii la Trezoreria Statului şi/sau din conturile în lei deschise la instituţiile de credit, iar sumele colectate în valută vor fi restituite pe bază de ordin de plată din conturile în valută deschise de Ministerul Culturii la instituţiile de credit.

”Restituirea sumelor în lei sau valută prin intermediul instituţiilor de credit, se va face din conturile deschise la acestea potrivit art. 3 alin.(1) din OUG  nr.10/2016, cu modificările şi completările ulterioare sau din alte conturi care se vor deschide de Ministerul Culturii la acestea în scopul returnării donaţiilor”, mai arată documentul.

Sumele de bani provenind din SMS-uri şi din numerele liniilor de telefonie fixă, neîncasate până la data de 31 ianuarie 2017, nu vor mai fi transferate către Ministerul Culturii, urmând a fi returnate către donatori direct de către operatorii de telefonie mobilă, în baza unei liste pe care Ministerul Culturii o va primi de la operatorii de telefonie mobilă şi de la integratorul tehnic, listă care va cuprinde numărul de telefon de la care a fost facută donaţia prin SMS şi data tranzacţiei donaţiei prin SMS.

Pentru restituirea sumelor încasate din SMS-uri şi din numerele liniilor de telefonie fixă, Ministerul Culturii va încheia acorduri scrise cu cei patru operatori de telefonie mobilă şi cu integratorul tehnic.

”Donaţiile încasate prin intermediul persoanelor juridice de drept privat cu sau fără scop lucrativ cu care Ministerul Culturii a încheiat contracte pentru a sprijini colectarea fondurilor, în numele, pe seama Ministerului Culturii conform art. 3, alin. (5) din OUG nr. 10/2016, cu modificările şi completările ulterioare, pot fi restituite în mod direct donatorilor fie de către aceste persoane juridice, pe baza acordului încheiat cu Ministerul Culturii, fie în mod direct de către Ministerul Culturii”, mai arată Hotărârea Guvernului.

”În situaţia în care restituirea sumelor se va face prin intemediul persoanelor juridice de drept privat cu sau fără scop lucrativ cu care Ministerul Culturii a încheiat contracte pentru  a sprijini colectarea fondurilor, în numele, pe seama Ministerului Culturii conform art. 3, alin. (5) din OUG nr. 10/2016, Ministerul Culturii va achita acestora comisioanele, precum şi diferenţele de curs valutar aferente restituirii donaţiilor”, adaugă documentul.

Comisioanele şi diferenţele de curs valutar aferente restituirii donaţiilor, indiferent de mijlocul prin care acestea au fost colectate, vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Culturii.

Pentru donaţiile provenite prin SMS, cursul valutar la care se va face returnarea sumei de 2 euro către donatorul final este cel din data rectificării pe factură/ bonusarea la  numărul de telefon în cazul cartelei prepaid.

Ministerul Culturii va comunica public pe pagina proprie de internet şi pe pagina Guvernului, precum şi pe alte căi mediatice calendarul restituirii sumelor pe etape şi pe categorii de donatori.

Pe 12 octombrie, Guvernul a anunţat că opera “Cuminţenia Pământului“ va fi achiziţionată de statul român şi că va fi expusă la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” din Bucureşti. Guvernul a decis şi constituirea Fondului Brâncuşi, din resursele căruia vor putea fi achiziţionate opere de artă contemporană şi opere aparţinând categoriei tezaurului patrimoniului cultural naţional.

Sculptura "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, a fost evaluată, în septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

Proprietarii sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat, în martie 2015, suma 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională ”Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, iar suma strânsă până pe 30 septembrie, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro.

Printr-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată pe 12 octombrie, Executivul a stabilit ca diferenţa între sumele donate în cadrul campaniei de subscripţie publică dedicată sculpturii lui Constantin Brâncuşi şi suma echivalentă în lei a 6 milioane de euro să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Sculptura ”Cuminţenia Pământului” a fost expusă la MNAR până în noiembrie 2012, când a fost mutată de la Muzeul Cotroceni. Ea s-a aflat expusă la Muzeul Băncii Naţionale din iunie până pe 31 octombrie, când a ajuns la Muzeul Naţional de Artă al României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.