NASA a publicat primele fotografii transmise spre Terra de sonda spaţială Cassini care au fost realizate de pe noua ei orbită din jurul planetei Saturn, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În noiembrie, sonda spaţială americană Cassini a început o nouă etapă a misiunii sale, ce include realizarea unor manevre spectaculoase în jurul planetei Saturn pe parcursul următoarelor nouă luni.

Această etapă se va încheia odată cu distrugerea sondei Cassini în atmosfera planetei gigantice, pe care a studiat-o timp de 12 ani.

Noile imagini difuzate de NASA arată furtuna în formă hexagonală din emisfera nordică a planetei Saturn.

Cassini a iniţiat o manevră de apropiere de inelele lui Saturn pe 30 noiembrie. Fiecare dintre aceste orbite - în număr de 20 - are o durată de o săptămână şi aduce sonda americană deasupra emisferei nordice a lui Saturn, înainte de a efectua o ”săritură” peste limita exterioară a inelelor principale ale acestei planete uriaşe.

NASA a anunţat că va da publicităţii şi fotografiile ce vor fi realizate cu ocazia survolărilor viitoare ale sondei Cassini, iar unele dintre acestea vor include cele mai apropiate imagini obţinute vreodată cu inelele lui Saturn şi cu micile luni ale acestei planete.

Finalul misiunii sondei Cassini a fost conceput de specialiştii de la NASA încă dinainte de lansarea sondei, întrucât vehiculul spaţial va rămâne fără carburant în 2017.

NASA s-a declarat în acelaşi timp îngrijorată de posibilitatea - redusă, dar totuşi existentă - ca sonda să se prăbuşească anul viitor pe una dintre lunile planetei-gigant.

Ţinând cont de faptul că unele dintre acele corpuri cereşti, precum satelitul natural Enceladus, reprezintă ţinte potenţiale ale viitoarelor misiuni ale NASA, concepute pentru a căuta forme de viaţă extraterestră, un astfel de deznodământ ar duce la contaminarea acelor sateliţi naturali ai lui Saturn cu microbi de pe Terra, ce ar putea să fi supravieţuit acestei călătorii cosmice la bordul sondei Cassini.

Începând din luna aprilie, sonda Cassini îşi va începe coborârea spre Saturn, ce va include 22 de orbite alungite în jurul planetei, la o distanţă de 2.400 de kilometri faţă de inelul exterior al acesteia. Sonda Cassini este programată să realizeze plonjonul final spre atmosfera planetei Saturn pe 15 septembrie 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.